latinica  ћирилица
03/12/2019 |  10:23 | Аутор: СРНА

Пилот крив за несрећу на Шереметјеву

Русија је завршила истрагу о авионској несрећи на московском аеродорму Шереметјево у мају, када је погинула 41 особа, и планира да формално оптужи пилота за немар са фаталним исходом, пише лист Комерсант.

Неименовани извор из Руске истражне комисије рекао је листу да су истражиоци оптужили пилота Дениса Евдокимова иако још нису стигли закључци Међудржавне комисије за авијацију.

Евдокимов одбацује оптужбе, изјавила је његов адвокат Наталија Митусова и додала да је одбачен захтјев одбране да се обави независна истрага о инциденту.

Аерофлотов авион "сухој суперџет 100" 5. маја се запалио послије тврдог принудног слијетања на аеродрому Шереметјево. Телевизија је приказала да је летјелица одскочила неколико пута од асфалта прије него што се њен задњи крај запалио.

Многи од 73 путника и пет чланова посаде спасли су се кориштењем бочних тобогана за ванредне ситуације, који су се надували послије грубог слијетања.

Светлана Петренко, званични представник Истражне комисије, рекла је у октобру да је Евдокимов прекршио утврђена правила, извијестио је лист Комсомолскаја правда.

Она је рекла да је Евдокимов својим потезима изазвао уништење и избијање пожара, што је резултовало погибијом 40 путника и једног члана посаде.