latinica  ћирилица
03/12/2019 |  12:11 | Аутор: СРНА

На телефонској сједници усвојен Развојно-инвестициони програм институција БиХ

Савјет министара у техничком мандату данас је на телефонској сједници усвојио Програм јавних инвестиција/Развојно-инвестициони програм институција БиХ за период 2020-2022. година, који садржи податке о 277 пројеката у укупној вриједности 3,946 милијарди КМ, од чега се готово 3,6 милијарди КМ односи на улагања у капиталне пројекте.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Укупна вриједност пројеката који директно доприносе социо-економском развоју износи више од 2,8 милијарди КМ, наводи се у саопштењу из Савјета министара и додаје да ће овај програм Министарство финансија и трезора објавити на својој интернет страници.

- Тренутно се спроводе 133 пројекта укупно вриједна милијарду и 209,07 милиона КМ, од којих се 995,48 милиона КМ односи на улагања у капиталне пројекте, а 213,59 милиона КМ на улагања у институционалне пројекте. За реализацију пројеката у имплементацији до 30. јуна 2019. године утрошено је 537,47 милиона КМ - истиче се у саопштењу.

Савјет министара, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, донио је одлуку о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа код увоза одређених роба до 31. децембра 2020. године.

Циљ доношења одлуке је да се побољшају услови пословања домаће производње, као и задржавање постојећих и отварање нових радних мјеста.

- Робе које су обухваћене овом одлуком су материјали и сировине који се сматрају репроматеријалом, јер их користе произвођачи из БиХ у властитој производњи, за израду готових производа, у производњи производа за извоз или су супституција увозних производа, а који се не могу набавити на домаћем тржишту у количинама и квалитету потребном за производњу готових производа - наводи се у саопштењу.

У односу на овакву одлуку из 2019. године, којом је обухваћено 57 тарифних ознака, у 2020. години на листи се налази 58 тарифних ознака.

Савјет министара у техничком мандату, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, донио је и одлуку о утврђивању царинске тарифе за 2020. годину, која је у потпуности усклађена са Комбинованом номенклатуром ЕУ за 2020. годину.

На овај начин стварају се услови за успјешније обављање спољнотрговинских послова између привредних субјеката у БиХ и привредних субјеката у земљама потписницама ЦЕФТА споразума, односно државама чланицама ЕУ.

- У односу на постојећу царинску тарифу БиХ извршена су одговарајућа усклађивања номенклатуре БиХ, уз техничке поправке саме одлуке. Такође, отворене су двије нове екс позиције ради праћења извоза дрвета букве од најнижег степена обраде до финалног производа, чиме је прихваћен приједлог свих комора у БиХ - наводи се у саопштењу.

Царинску тарифу усваја Савјет министара БиХ на годишњем нивоу, а припрема је Министарство спољне трговине и економских односа и доставља на усвајање до 5. децембра сваке године.