latinica  ћирилица
03/12/2019 |  18:43 ⇒ 19:51 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕК за отварање преговора са Сјеверном Maкедонијом и Албанијом

Комесар за проширење Европске уније Оливер Вархеји најавио је промјене у методологији процеса приступања Унији. Рекао је да ће се трудити да сагледа све приједлоге земаља чланица и да с њима, али и са земљама кандидатима разговара о превазилажењу проблема.

Он је навео да ће Европска комисија учинити све како би Савјет Европске уније био у могућности да у марту сљедеће године отвори преговоре са Сјеверном Македонијом и Албанијом.

- Када је ријеч о преговорима који већ трају, они не могу кретати из почетка. Правила се не могу меијњати усред игре, већ се рјешења морају налазити у складу с постојећом политиком - оцијенио је Вархеји.

Он је позвао на крерирање процеса приступања земаља Западног Балкана ЕУвропској унији који ће бити "динамичнији и кредибилнији" како за земље чалнице Уније, тако и за земље кандидате.

Комесар за проширење је нагласио да највећи изазов види у великим економским разликама између земаља чланица Европске уније и земаља из најближег сусједства Уније.

- Морамо конкретније да им помогнемо да нам приђу ближе, јаче и брже - нагласио је Вархеји.

Он је додао и да до економског развоја Западног Балкана не може доћи без постизања трајног мира и стабилности у региону.