latinica  ћирилица
03/12/2019 |  19:24 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Српска и Кина реализују заједничке пројекте (ФОТО)

Премијер Радован Вишковић и делегација Владе Српске разговарала је у Кини у више одвојених сусрета са представницима Кинеске националне аеро-технолошке корпорације за међународни инжењеринг, Владе Пекинга и компаније за развој аеро-технологија.

За сутра је у Пекингу са представницима ових компанија најављено потписивање споразума о изградњи три хидроелектране на ријеци Бистрици и фабрике специјалних цијеви у Фочи.

Састанак са представницима компаније АВИК (Фото: Влада Српске)

Кинеска компанија Авик, која се по броју запослених и развијености сврстава у пет највећих производних гиганата у овој земљи, показала је заинтересованост за сарадњу са Републиком Српском. Ријеч о једној од највећих кинеских компанија са 550 хиљада запослених која послује у 200 земаља свијета.

Фото: РТРС

- Сутра очекујемо да парафирамо и први споразум око изградње три хидроцентрале на Ријецу Бистрици, то је сада преко 45 мегавата вриједности око 90 милиона вера, кључ у руке. Исто тако као пакет тој изградњи разговарали смо и о фабрици металних цијеви великог профила која би се градила у Фочи - каже Вишковић.

Ђокић и Вишковић са представником компаније АВИК (Фото: Влада Српске)

Делегација Владе Српске кинеске партнере информисали су и о налазишту кварцног пијеска у околини Братунца и могућностима за изградњу фабрике равног стакла у Подрињу. Предложена је и сарадња са предузећима у области намјенске индустрије Српске "Орао" из Бијељине и "Космос" из Бањалуке.

Фото: РТРС

- Договорили смо да се направи анализа техничке документације за изградњу фабрике цијеви у Угљевику, потписаћемо меморандум са истом компанијом израде студије оправданости изградње аеродрома Требиње гдје би послије израде те студије имали јасну слику шта се ту дешава - истакао је Вишковић.

Састанак са представницима компаније КАТИК (Фото: Влада Српске)

Вишковић је најавио да ће у наставку посјете Кини имати састанке и са представницима других компанија. Делегација Владе Српске у којој су и министар Петар Ђокић и генерални директор Електропривреде Лука Петровић састаће се и са представницима Индустријске и комерцијалне банке Кине са којима ће разговарати о условима финансирања градње хидроелектрана.

Повезане вијести:

Вишковић: У Српску стиже једна од највећих кинеских компанија