latinica  ћирилица
04/12/2019 |  08:07 ⇒ 13:07 | Аутор: СРНА

Приједор: Премијерно изведена представа "Шовинистичка фарса"

Глумачки ансамбл Позоришта Приједор одиграо је премијерно представу "Шовинистичка фарса" по тексту Радослава Павловића и у режији Жељка Касапа.

Режисер и глумац Жељко Касап рекао је да је публика толико комуницирала са глумцима да се чинило да су сви заједно на једној великој сцени.

- Прихватили су и ове наше игре и представе у представи и уз то што су се смијали током представе надам се да ће се сви запитати шта нам треба шовнизам. Нама се сада дешава мирни егзодус гдје људи одлазе и треба да се сви запитамо коме онда шовинизам - рекао је Касап синоћ новинарима након представе.

Глумац Деан Батоз је истакао да по реакцији публике вјерује да ће ова представа живјети.

- У публици је било доста старијих гледалаца који су ону стару чувену `Фарсу` гледали, а било је доста и младих који се не сјећају те представе, тако да смо успјели доћи до обје генерације и подстаћи их да се замисле и да размисле - додао је Батоз.

У представи, која на духовит и неутралан начин третира комплексан однос између Срба и Хрвата, осим Касапа и Батоза, играју и Синиша Вучићевић, Дубравко Вукадиновић и Маријана Сантрач.

Директор Позоришта Приједор Зоран Барош рекао је да је ово четврта премијера у години и да ће до краја године бити припремљена још једна, и то представа за дјецу која ће се играти и за грађанство и за организоване подјеле пакетића у вријеме празника.

- Оно што је обиљежило годину је повратак позоришног фестивала у Приједор послије дуго година паузе и изузетна је рефлексија онога што се дешавало тих дана, а оно што је добро је назнака да ће по свој прилици фестивал бити сваке године, а не бијенално како је првобинто било замишљно - додао је Барош.

Прва реприза "Шовинистичке фарсе" је у суботу, 7. децембра, уз карте по цијени пет КМ, а друга у недјељу, 15. децембра, по цијени улазница четири КМ. Оба играња најављена су за 20.00 часова у Позоришту Приједор.