latinica  ћирилица
04/12/2019 |  08:36 ⇒ 08:57 | Аутор: СРНА

И хор ОШ "Петар Петровић Његош" партнер предсједнице Српске

Хор Основне школе "Петар Петровић Његош" из општине Источна Илиџа, састављен од ученика од шестог до деветог разреда и вође Александра Харта, учествоваће у 10. хуманитарној манифестацији "С љубављу храбрим срцима", која се одржава под покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић.

Харт, који је наставник музичке културе у овој школи, изјавио је Срни да су одушевљени и захвални јер су добили позив предсједнице Републике за учешће на овој манифестацији.

Он је подсјетио да су лани изразили жељу да учествују у овој хуманитарној манифестацији, а сада им се и остварила жеља да буду партнери предсједнице Српске у овом битном пројекту.

- Велика је одговорност, али и срећа што можемо да помогнемо нашим другарима да добију центре у којима ће моћи да се развијају како треба и имају прилику за бољи живот и образовање. Припреме за наступ су у току и убрзо ћемо одлучити коју композицију ћемо извести. Увјежбавамо уз пратњу клавира, али ће наступ у Бањалуци, вјероватно, бити без инструменталне пратње - појаснио је Харт.

Харт је напоменуо да хор чине дјевојчице од шестог до деветог разреда и на наступу у Бањалуци би требало да буде 18 учесника.

Он је навео да су у мају наступили у Банском двору у Бањалуци на републичком такмичењу и освојили друго мјесто, те изразио радост због прилике за поновни наступ у том културном центру.

- Хоровођа сам шест година и од тада смо наступали на разним манифестацијама и такмичењима, а један од најзапаженијих је поменуто републичко такимичење. Надам се да ћемо поправити тај резултат већ на неком од сљедећих такмичења - истакао је Харт.

Харт је истакао да имају довољно времена да се припреме за наступ, а за сада имају двије пробе седмично.

Ученице деветог разреда у Основној школи "Петар Петровић Његош" из Источне Илиџе Андреа Тошић и Ана Ковачевић истакле су да им учешће у манифестацији "С љубављу храбрим срцима" много значи, те се надају да ће дати значајан допринос акцији и помоћи онима којима је то потребно.

- Ово је један од најважнијих наступа за наш хор, јер има најљепшу поруку и од великог је значаја. Од другог разреда сам члан хора. Волим да пјевам и ово је добар начин провођења времена, а у овом случају има и хуманитарни карактер - истакла је Тошићева.

Ковачевићева је додала да постоји одређена доза позитивне треме и да ће дати све од себе да наступ буде квалитетан.

- Желим да позовем људе добре воље да позову број 1411 како би помогли онима којима је то потребно - истакла је Ковачевићева.

Средства прикупљена у хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима" биће искориштена за изградњу дневних центара за дјецу са сметњама у развоју у Бањалуци и Требињу.

Партнери предсједнице Републике и у овогодишњој хуманитарној акцији су млади умјетници из различитих дијелова Републике Српске, који ће својим умјетничким перформансом покушати да заједничким снагама обезбиједе помоћ за другаре.

Министарство финансија Републике Српске је код Комерцијалне банке Бањалука за уплате донација физичких и правних лица отворило рачун посебних намјена "С љубављу храбрим срцима", а број је 571-010-00002700-15.

Донаторско вече биће одржано 22. децембра у 17.00 часова у Културном центру Бански двор у Бањалуци.