latinica  ћирилица
04/12/2019 |  08:36 ⇒ 09:52 | Аутор: РТРС

Хрватска полиција протјерала студенте из Нигерије мислећи да су мигранти (ВИДЕО)

Двојица студената из Нигерије 12. новембра допутовали су у Пулу како би учествовали на Свјетском универзитетском првенству. Након завршетка такмичења, 17. новембра, дошли су у Загреб, гдје их је на улици зауставила и привела полиција. Затим су одвезени у шуму у близини Велике Кладуше и под пријетњом оружјем натјерани да пређу на територију БиХ, преноси портал Журнал.
Студенти из Нигерије (фото:glasistre) -
Студенти из Нигерије (фото:glasistre)

Осамнаестогодишњи студент Абиа Учена Александро из Нигерије допутовао је 12. новембра у Хрватску да би учествовао на петом Светском универзитетском првенству у Пули. Представљао је Федерални универзитет технологија Овери на такмичењу из стоног тениса. Након завршетка такмичења, заједно са још четири колеге, вратио се у Загреб одакле је требало 18. новембра да одлети за Истанбул.

По доласку у Загреб, са колегом Ебом Кенетом Чинедуом, смјестио се у хостел и изашао у шетњу градом.

- На уласку у трамвај зауставила нас је полиција. Одвезли су нас у полицијску станицу. Покушали смо им објаснити ко смо и да су нам документи у хостелу. Нису обраћали пажњу на оно што говоримо - рекао је за Журнал Ебо Кенет Чинеду.

Како је рекао нису знали колико је било сати, али је био мрак.

- Извели су нас из станице и ставили у комби. Одвезли су нас на непознато мјесто. Двојица полицајаца су нам рекли идете у Босну. Ја никада нисам био у Босни. Дошао сам авионом у Загреб, рекао сам им да не знам Босну. Рекли су нам не, ви идете у Босну. Након неког времена комби је стао и гурнули су нас у жбуње. Одбио сам ићи у шуму, онда ми је полицајац рекао ако се не помјерим да ће ме упуцати - испричао је Чинеду.

У разговору за Журнал нигеријски студенти кажу да су били преплашени и да нису знали шта да раде. Мигранти, које је Хрватска полиција заједно с њима натјерала да кроз шуму пређу на територију БиХ, oдведени су у камп у Великој Кладуши.

- Наши пасоши и све ствари су остале у Загребу. Успио сам из кампа позвати колегу који је заједно са нама био на такмичењу да нам пошаље пасоше. Не знамо шта да радимо, виза за Хрватску нам истиче данас - казао је Чинеду.

Кампом "Мирал" управља Међународна организација за миграције ИОМ.

За Журнал су само кратко рекли да су о случају нигеријских студената, након што су добили потврду од организатора такмичења да су они стварно студенти са уредно издатим визама.

Из Универзитетског спортског комитета, организатора свјетског првенства у Пули, тврде да су обавијештени о случају.

У разговору за Журнал представник Комитета Алберто Тангети каже да је било укупно пет учесника из Нигерије, четири студента и професор, и да су сви имали уредне визе.

Навео је да је студенте из Нигерије снимала и хрватска телевизија.

Извор: zurnal.info