latinica  ћирилица
04/12/2019 |  08:56 | Аутор: СРНА

Дрљача: Препознати значај развојних агенција

Агенција за економски развој града Приједора "ПРЕДА-ПД" једина је јавна установа која локалној заједници, али и регији, доноси новац из екстерних извора за развојне пројекте у свим стратешким секторима, а износ тог новца вишеструко је већи од износа којима се из буџета града покривају текући трошкови и плате стално запослених.
Вршилац дужности директора Агенције "ПРЕДА-ПД" Александар Дрљача - Фото: СРНА
Вршилац дужности директора Агенције "ПРЕДА-ПД" Александар ДрљачаФото: СРНА

- Зато се боримо и борићемо се на све начине да се локалним развојним агенцијама да значај који је несумњив, а који је често недовољно препознат, како институционално, тако и међу грађанима - изјавио је Срни вршилац дужности директора Агенције "ПРЕДА-ПД" Александар Дрљача.

Дрљачи ће сутра у Бањалуци бити уручено признање "Капетан Миша Анастасијевић" које се у оквиру пројекта "Пут ка врху", под покровитељством Привредне коморе Србије и у реализацији Универзитета у Новом Саду, РТВ Војводине и компаније "Медија инвент" додјељује од 2000, а у Српској од 2016. године, а којим се Агенција "ПРЕДА-ПД" проглашава најбољом развојном агенцијом у Републици Српској.

- Запосленима у Агенцији одавно су врата изван локалне заједнице широм отворена и у свим пројектима које смо реализовали увијек смо радо виђени сарадници због свог огромног искуства у припреми пројекатних приједлога и беспријекорној реализацији пројеката. И иницијатива за ову награду такође је дошла извана - од представника развојних агенција широм Србије који носе само позитивне утиске из сарадње са нама - нагласио је Дрљача.

Он каже да очекује да Агенција једнако буде уважена и у властитој локалној заједници и да што боље буде схваћена улога развојних агенција, како сада, тако и у наредним корацима евроинтеграционих процеса када ће се отварати и нови фондови.

- Хрватска је у прве двије године чланства у ЕУ повукла свега 30 одсто расположивих средстава. Све институције морају се укључити, подржати рад и афирмисати огроман значај развојних агенција да нам новац који нам је на дохват руке не би пропадао - додао је Дрљача.

Према његовим ријечима, "ПРЕДА-ПД" је у протекле три године Приједору обезбиједила готово три милиона КМ кроз двадесетак пројеката, а чињеница да је град оснивач Агенције и да је она на градском буџету донаторима гарантује стабилност и сигурност, те је често пресудан услов при оцјењивању пројеката и као резултат има умножавање улагања.

- Изузетно нас цијене сви са којима смо сарађивали, којима смо били гости и којима смо били домаћини, а треба имати на уму да велики пројекти најчешће и укључују већи број субјеката, често из више земаља. Позивају нас да будемо професионално ангажовани у њиховим срединама зато што немају људе који овај веома сложени посао могу изнијети и који нису ни у заједници ни финансијски сразмјерно вредновани - навео је Дрљача.

Он је рекао да се тим више мора развојним агенцијама попут "ПРЕДЕ" адекватно валоризовати рад.

- Ако неко мисли да је овдје нешто лако, брзо и једноставно, нека се само запита да ли је сам икада или колико људи у свом окружењу познаје да су икада написали, предали, добили, реализовали и на крају оправдали пројекат од на примјер 1.000 КМ. Увријежено је и погрешно мишљење да се добијени новац троши слободно, а сви који сарађују са међународним донаторима знају да извјештаји могу падати због грешке на другој децимали - поручио је Дрљача.

Од када је признање "Капетан Миша Анастасијевић" установљено и за Републику Српску, једини лауреат из Приједора до сада је био Марко Павић који је 2016. године проглашен најбољим градоначелником.