latinica  ћирилица
04/12/2019 |  09:02 | Аутор: СРНА

Формални разговори лидера Алијансе

Лидери НАТО савеза одржаће данас формалне разговоре током самита поводом 70. годишњице од оснивања савеза, послије првог дана који је протекао у знаку размјене оштрих ријечи између америчког предсједника Доналда Трампа и француског предсједника Емануела Макрона.
Зграда НАТО-а (Фото:Sputnik/ Alexey Vitvitsky) -
Зграда НАТО-а (Фото:Sputnik/ Alexey Vitvitsky)

Разговори ће бити одржани у луксузном хотелу недалеко од Вотфорда, а потом ће услиједити пријеми у Бакингемској палати и Даунинг стриту.

Сврха дводневног самита је демонстрација јединства чланица Алијанце, али учесници нису успјели да прикрију дубоке подјеле, пренио је Би-Би-Си.

Иако се будућност војног блока не доводи у питање, постоје неслагања у вези са недавном акцијом Турске на сјеверу Сирије, нивоом улагања у одбрану и контроверзним коментарима Макрона о томе да је НАТО у стању "мождане смрти".

Лидери ће се окупити на заједничком фотографисању, а потом ће имати формални трочасовни састанак. Очекује се да ће међу темама бити сајбер-напади и стратешки изазов који представља Кина.

Према најавама, британски премијер Борис Џонсон, који је домаћин самита, подсјетиће учеснике да је посвећеност одбрани суштина Алијансе и да она штити "близу милијарду људи" по принципу "сви за једног, један за све".