latinica  ћирилица
04/12/2019 |  09:15 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

НСРС о Нацрту закона о високом образовању

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је данашње засједање, које ће бити настављено сутра посланичком расправом о нацртима закона о високом образовању и о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске. Посланици ће разматрати и нацрте закона о оствривању права на бесплатну правну помоћ у Републици Српској и о спорту Републике Српске.

20.05 - Парламент Српске завршио је данашње засједање, наставак сутра.

19.50 - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић предложио је да се у Српској формира дигитални архив магистарских, мастер и докторских радова. Потребно је да у Републици Српској постоји дигитални архив наведених радова за јавне и приватне универзитете", истакао је Петковић током скупштинске расправе о нацртима закона о високом образовању и о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске.

Посланик СДС-а Иванка Марковић рекла је да није сагласна са захтјевима да студенти одлучују о свим питањима када је ријеч о избору наставног особља.

Шеф Посланичког клуба ПДП-а Перица Бундало сматра да су предложени нацрти закона врло амбициозни, али да треба дати прилику да се на јавној расправи у трајању од три мјесеца дође до што квалитетнијих приједлога закона који ће се моћи примијенити у пракси.

 19.00 - Шеф Посланичког клуба ДЕМОС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић рекла је да ће овај клуб подржати нацрте закона о високом образовању и о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске. Нацрт закона о високом образовању има добрих рјешења. Очекујемо да овај закон буде увод у почетак системске реформе образовања која ће допринијети развоју Републике Српске у сваком сегменту - истакла је Стевановићева током обједињене скупштинске расправе о ова два нацрта закона.

Посланик ПДП-а Милан Шврака рекао је да, с обзиром на пад броја уписаних студената на јавним, па и приватним факултетима, уписну политику треба прилагодити потребама привреде.

Он је додао да студије појединих друштвених наука за које нема превеликог интереса на тржишту рада треба подржавати, јер је то у друштвеном интересу Српске.

Посланик НДП-а Александар Фулурија рекао је да ће клуб посланика ове странке подржати оба нацрта закона, јер имају за циљ унапређење квалитета високог образовања Републике Српске.

18.40 - Нацрти закона о високом образовању и о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске имају за циљ подизање свеукупног квалитета у том систему у Српској, рекао је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић.

У обједињеној скупштинској расправи о ова два нацрта закона, Рајчевић је истакао да је разлог за доношење новог закона о високом образовању посљедица неопходног усклађивања домаћег система са промјенама у европском простору високог образовања, које су у периоду од усвајања важећег закона из 2010. године биле бројне, хетерогене и континуиране.

Рајчевић је рекао да се Нацртом закона о високом образовању поступак акредитације прописује као обавеза свим високошколским установама како би се обезбиједила већа препознатљивост, проходност, упоредивост и квалитет домаћих високошолских квалификација ван граница Републике Српске и БиХ.

18.10 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о пореском поступку Републике Српске који се доноси због стварања правног оквира за спровођење пројекта е-регистрација привредних субјеката у Српској и прецизирања одредаба о поступку примјене процјене пореске основице код физичких лица.

Министарка финансија Српске Зора Видовић је у завршној ријечи о овом нацрту закона у Народној скупштини рекла да су сви порески обвезници у истом положају када је ријеч о репрограму дугова.

- Ако испуњавају услове, они га могу добити. Неки то испоштују, исплате дугове и то су порески обвезници којима је репрограм помогао да не пропадну уколико су можда у неком моменту запали у тешкоће. Репрограм се раскида уколико се не испоштују обавезе. Онда је дуг проблем и наплаћује се из имовине, покретањем стечајног поступка или подношењем захтјева за продају имовине. Непокретну имовину продају судови, а покретну Пореска управа - објаснила је Видовићева.

17.10 - Настављена сједница НСРС.

15.05 - У току је редовна скупштинска пауза.

14.45 -Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић рекао је у Народној скупштини да се нови Закон о пореском поступку, односно наплата пореза, треба једнако односити на све пореске обвезнике у Републици Српској, јер то до сада није био случај. Ако се порез не буде наплаћивао од свих подједнако након усвајања овог закона, пропашће Република Српска - рекао је Станић током посланичке расправе о Нацрту закона о пореском поступку Републике Српске.

Потпредсједница Народне скупштине Жељка Стојичић рекла је да циљ Пореске управе треба да буде што ефикасније и квалитетније убирање пореза.

Она је навела да ниво наплате и увођења пореских обвезника у систем треба бити квалитетнији, јер то утиче на висину пореза свима у Републици.

14.15 - Потреба за доношењем новог Закона о пореском поступку Републике Српске појавила се због стварања правног оквира за спровођење пројекта е-регистрација привредних субјеката у Српској и прецизирања одредаба о поступку примјене процјене пореске основице код физичких лица, рекла је у Народној скупштини министарка финансија Републике Српске Зора Видовић.

Образлажући овај нацрт закона посланицима Српске, Видовићева је истакла да се тим актом унапређује правно нормирање ове значајне области и мијењају и одређени дијелови пореског поступка у Српској, односно поједностављују одређене процедуре, како за пореског обвезника, тако и за Пореску управу Републике у чијој је надлежности примјена овог закона.

- Надам се да ће ово законско рјешење помоћи да се уведе више реда и када је ријеч о плаћању пореза на доходак, те допринијети постепеном сузбијању сиве економије. Сузбијање те економије на разумну мјеру довешће не само до пуњења буџета већ и до смањења нелојалне конкуренције у привреди која је велики проблем - рекла је Видовићева.

13.50 - Посланици Српске расправљају о Нацрту закона о пореском поступку Републике Српске;

13.30 - НСРС размотрила је приједлог измјена и допуна Закона о дјечијој заштити којим се уводи матерински додатак у Републици Српској за све незапослене породиље, без обзира на ранији статус.

Посланик клуба СНСД-а Душица Шолаја у име овог клуба поднијела је амандман на приједлог измјена и допуна Закона о дјечијој заштити којим право на матерински додатак може остварити мајка која има пребивалиште у Републици Српској ако отац дјетета има пребивалиште у Српској најмање годину дана прије рођења дјетета.

Током скупштинске расправе, Шолаја је у име клуба СНСД-а поднијела и други амандман на овај приједлог закона, који предвиђа да се захтјев за признавање права на рефундирање накнаде плате подноси у року од шест мјесеци од дана почињања кориштења породиљског одсуства, уз доказ о уплаћеним доприносима. Шолаја је од ресорног министра затражила информацију колико градова и општина у Републици Српској ради оно што Закон о дјечијој заштити предвиђа као њихову обавезу.

Посланик ДНС-а Мирко Совиљ рекао је да поздравља доношење овог закона јер се њиме уводе нова права у области дјечије заштите. 

13.10 - Министарка финансија Српске Зора Видовић изјавила је да страни фактори не дозвољавају увођење диференциране стопе ПДВ-а у БиХ, иако је за тако нешто било више иницијатива када је ријеч о основним животним намирницама, храни и опреми за бебе и слично.

- Странци кажу да је јединствена стопа најефикаснији ПДВ на свијету. Наравно да јесте, јер БиХ није ефикасна да контролише различите стопе. Ми трпимо због тога и надам се да ће нови Савјет министара имати снаге да то промијени. То да имамо исту стопу за све, није и не може бити нормално - рекла је Видовићева.

Она је констатовала да је БиХ једина земља у свијету која има једнаку стопу ПДВ-а на све производе, од луксузне робе до основних животних намирница и хране за бебе. Видовићева је подсјетила да је фискализација, уведена у Српској 2007. године, дала изузетан резултат јер су вишеструко повећани добит и порез на добит.

Она је током расправе у Народној скупштини о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити рекла да је овај систем временом показао мањкавости због застарјеле технике. Видовићева је поновила да ће Српска на том и на плану сузбијања сиве економије увести нови софтвер за фискализацију који ће се исплатити за кратко вријеме.

Она је рекла да инспектори Пореске управе на терену немају могућност да утврде да се у великим трговачким центрима врши утаја пореза, појаснивши да је у вези с тим примијећено да одређене компаније имају софтвере уз помоћ којих не приказују вјеродостојно порез.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић позвао је Видовићеву да јасно каже које фирме краду порез и навео да је на овај начин у протекле двије године отуђено више стотина милиона КМ.

12.15 - Шеф посланичког клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је да је актуелна власт и владајућа коалиција први пут увела право на матерински додатак, за разлику од СДС-а који о томе није ни размишљао када је био на власти.

Реплицирајући посланику СДС-а Давору Шешићу током скупштинске расправе о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити, Жунић је рекао да можда јесу кораци ситни у овој области, али су за разлику када је СДС био на власти огромни, као од седам миља.

Посланик СДС-а Давор Шешић рекао је да се не слаже са Жунићевим излагањем, оцјењујући да је актуелна власт направила ситне кораке у овој области.

Шеф посланичког клуба СДС-а Миладин Станић сматра неоправданим оптужбе власти на рачун опозиције у области дјечије заштите.

11.30 - Шеф посланичког клуба СНСД-а Игор Жунић сматра да Приједлог измјена и допуна Закона о дјечијој заштити повећава права и нуди боље услуге у овој области, те прави искорак ка бољем и праведнијем друштву у Српској. Жунић је рекао да у Српској од почетка реформе дјечије и социјалне заштите ствари иду набоље у овој области.

Жунић је похвалио одредбе предложеног закона које се односе на исплате кориснцима права на рефундацију у износу од 100 одсто, истичући да ће то имати ефекте на послодавце и привредни амбијент у Републици Српској.

Посланик СДС-а Жељко Бабић сматра да Влада Српске има површан приступ по питању пронаталитетне политике.

Посланик ПДП-а Гордана Видовић оцијенила је да је предложени закон добар и значајан за унапређење дјечије заштите у Републици Српској.

Посланик посланичке групе "Заједно за БиХ" Бегија Смајић рекла је да ће ова посланичка група подржати приједлог овог закона.

10.40 - Матерински додатак у Српској добијаће све незапослене породиље, без обзира на ранији статус, предвиђено је Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити који данас разматра Народна скупштина.

Ако је у вријеме порода породиља незапослена и има пребивалиште у Републици Српској најмање годину дана прије рођења дјетета, може остварити право на матерински додатак, наведено је у образложењу приједлога овог закона.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да овај приједлог закона предвиђа да ће послодавцима, корисницима права на рефундацију из важећег закона, у 2020. години бити рефундирана накнада плата у износу од 100 одсто након исплате накнаде плате раднику.

10.15 - Настављена сједница НСРС

----------------

У наставку сједнице биће ријечи и о Нацрту закона о пореском поступку Републике Српске, као и нацртима закона о високом образовању и о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске о којим ће расправа бити обједињена.

Посланици су синоћ размотрили Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима, чији је циљ даљи развој тржишта добровољног пензијског осигурања, као посебног облика дугорочне намјенске штедње, подстицањем и афирмисањем послодаваца да групно укључе запослене у пензијски план.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић у завршној ријечи о овом приједлогу закона навела је да то треба да омогући додатне пензије посредством сигурне дугорочне штедње у /добровољним/ пензијским фондовима, те подстакне даљи развој финансијског тржишта и привреде.

Повезане вијести:

НСРС о добровољним пензијским фондовима