latinica  ћирилица
04/12/2019 |  10:44 | Аутор: СРНА

Бабиш: Нема разлога да поднесем оставку

Чешки премијер Андреј Бабиш рекао је да нема разлога да поднесе оставку поводом актуелне анализе коју врши Европска комисија о потенцијалном сукобу интереса у вези са конгломератом "Агроферт", пише данас лист "Право".
Андреј Бабиш - Фото: The Wall Street Journal
Андреј БабишФото: The Wall Street Journal

Бабиш је изјавио да одбацује могућност да држава врати Европској унији субвенције које је добио "Агроферт", пословно царство које је он основао током деведестих и повјерио га фондовима прије него што је постао премијер 2017. године.

- Нема ни најмањег разлога - одговорио је Бабиш на питање да ли ће поднијети оставку послије медијских извјештаја о томе да је Европска комисија утврдила да ће Чешка можда морати да врати стотине милиона евра субвенција за "Агроферт".

Три дневна листа у Чешкој извијестила су да у коначној верзији извјештаја Комисије, који није објављен, Бабиш није јасно одвојен од пословне групације.

Бабиш је више пута рекао да је испунио све обавезе у вези са законом против сукоба интереса када је компанију повјерио пословним фондовима.

Европска комисија саопштила је прошле седмице да је послала резултате ревизорског извјештаја чешким властима, али да је садржај повјерљив јер процедура ревизије још траје.

Бабиш је изјавио да ова ревизија није коначна пресуда и да Чешка и даље може да коментарише случај прије него што Европска комисија заврши свој посао.