latinica  ћирилица
04/12/2019 |  11:03 ⇒ 11:18 | Аутор: РТС

Мира Бањац: Лијепо је у Србији бити глумац

Прослављена српска глумица Мира Бањац недавно је прославила 90. рођендан.
Мира Бањац  (Фото:Instagram) -
Мира Бањац (Фото:Instagram)

Мира је и даље неуморна, па је тако посјетила и изложбу у Етнографском музеју у Београду, посвећену јубилеју Удружења драмских умјетника Србије, чија је предсједница била осамдесетих година прошлог вијека.

На питање шта значи бити глумац у Србији и како се од тога живи одговара да може добро да се живи.

- Ја сам живјела само од тога. То што прођем улицом па ме сви знају значи да сам ја ту требала да будем, да је ту мој живот био. Свако у свој живот и у своју умјетност донесе онолико колико може да покрије. Да, лијепо је било у Србији бити глумац, мислим да је лијепо и сада то бити - истакла је драмска хероина.

Недавно је прославила деведесети рођендан и седам деценија бављена глумом. Како дуго трајати у животу и професији?

- Не умијем на то да одговорим. То је као када бисте ме питали како је уопште живјети. Живот је једно чудо. Друго чудо је стално радити у том животу и бити тај један мали шрафић који нешто покрене. Ја сам јако срећна што сам се развијала. Нисам никада била звијезда, нисам никада била у фокусу великих догађаја, али сам ту - била је искрена цијењена умјетница.

Мира Бањац је једна од српских највише награђиванијих глумица. Има три пулске Златне арене, двије Стеријине награде, награде "Павле Вуисић", "Јоаким Вујић" и "Жанка Стокић". У својој колекцији има и Златног ћурана, Нушићеву награду, Добричин прстен за животно дјело и многе друге.

И сада вриједно ради. Деведесети рођендан је прославила снимајући филм и серију.

- Нисам особа која ће да сједи и чека да дође тај неминовни тренутак. Можда сам мали човјек који је уплашен пред неизвесношћу, али не тако страшно. Мислим да треба бити, како каже Исидора Секулић, бити спреман. Треба себе чистити. Колико год можете себе очистити. Не да то уради свештеник или било ко, већ сами себе. За то треба једна права људска снага. Ја сада јако покушавам да то урадим - поручила је прослављена глумица.