latinica  ћирилица
04/12/2019 |  11:31 ⇒ 11:37 | Аутор: СРНА

Трећи сајам запошљавања у Добоју понудио 149 радних мјеста

На Трећем сајму образовања одраслих и запошљавања, који је данас отворен у Добоју, 18 привредника понудило је 149 радних мјеста у области металске индустрија, трговине, грађевинарства, производње плочастог намјештаја и осталих занатских дјелатности.
Сајам запошљавања у Добоју - Фото: СРНА
Сајам запошљавања у ДобојуФото: СРНА

Осим привредника, на сајму учествује и шест школа страних језика и установа које се баве образовањем старијих лица.

- Тражена су занимања вариоци, тесари, зидари, молери, професори њемачког језика и други - рекла је новинарима руководилац добојске филијале Завода за запошљавање Републике Српске Сандра Татић.

Она је навела да се на евиденцији незапослених води 4.050 лица која активно траже посао.

Власник предузећа за производњу бејби одјеће "Имаго" Александра Петровић рекла је да потражује најмање четири шивача, али и креативне људе за моделарство и графички дизајн.

- Тражимо радника који има вољу и жељу, а ми ћемо га обучити - рекла је Петровићева и истакла да плата радника зависи од учинка и труда.

Она је навела да њено предузеће има 42 радника, и да у добојској филијали Завода за запошљавање Српске нема евидентираних лица профила шивач да потражује посао.

Власник "Металпласта" из Грабовице Радомир Божићковић рекао је да по други пут учествује да на овој манифестации и да потражује четири радника металске струке, однсно металостругаре, металоглодаче и алатничаре.

Он је истакао да потражује старија искусна лица, с обзиром да су млади данас незаинтересовани за ову врсту посла.

Незапослена Јелена Ковачевић дипломирани је економиста и већ 13 година тражи посао у струци.

- Наде су мале јер је на добојској регији јако тешко наћи посао у струци - рекла је Ковачевићева и навела да је спремна да ради и на пословима који нису њена струка.

Замјеник градоначелника Добоја Владо Благојевић рекао је да Трећи сајам образовања одраслих и запошљавања организују Савјетодавно тијело за запошљавање Добоја, добојска Филијала Завода за запошљавање Републике Српске и Градска управа.

Он је истакао да ће данас послодавци и незапослени бити у прилици да непосредно искажу потребе и афинитете за обављење одређених послова.

- Ове године сви они који желе да се доквалификују или преквалификују имаће прилику да на штандовима образовних установа добију неопходне информације за оспособљавање за она занимања која су потребна реалном сектору - навео је Благојевић.

Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа у Добоју Александар Гогановић рекаоје да је данашњи сајам примјер добре праксе када се у рјешавању проблема укључе све релевантне институције и да је генерално задовољан заинтересованошћу учесника.

Трећи сајам образовања одраслих и запошљавања одржава се у сали Скупштине града до 14.00 часова.