latinica  ћирилица
04/12/2019 |  12:08 ⇒ 05/12/2019 | 11:52 | Аутор: СРНА

"Писмо непознате жене" пред публиком у И.Н.Сарајеву

Прва монодрама у такмичарском програму 24. Фестивала малих сцена и монодраме, "Писмо непознате жене", биће изведена вечерас у Културном центру Источно Ново Сарајево, а након ње слиједи представа "Недозвани" позоришта "НАСТеатар" из Горњег Милановца.
Фестивал малих сцена и монодраме - Фото: илустрација
Фестивал малих сцена и монодрамеФото: илустрација

Монодраму је према тексту Штефана Цајга режирао Милан Мађарев, а игра је глумица Светлана Сретеновић.

Југ Радивојевић режирао је "Недозване" према тексту Момчила Настасијевића, а у представи играју Страхиња Блажић, Марија Стокић, Анита Стојадиновић, Александра Ристановић, Татјана Димитријевић и Иван Перковић.

Претходно, у 17.00 часова биће промовисана књига "Ветрушка у данима неба", аутора Горана Лабудовића Шарла који је ове године добио награде "Златна сова" и Липље.

У Источном Сарајеву синоћ је почео Међународни фестивал малих сцена и монодраме, у оквиру којег публику очекује богат и такмичарски и пратећи програм.

Публици се на отварању Фестивала у Културном центру Источно Ново Сарајево представило Народно позориште Републике Српске представом "Усамљени Запад".

Млада глумачка екипа коју чине Златан Видовић, Бојан Колопић, Данило Керкез и Наташа Перић подсјетили су на отуђеност која често влада и међу најближим члановима породице и на снагу опроштаја и послије најгорих ствари које их задесе.

Пет камерних представа и четири монодраме оцјењиваће стручни жири у саставу предсједник - театролог и позоришни критичар из Њемачке Нина Мазур, те чланови режисер Витомир Митрић и театролог Зоран Тодоровић.

У холу Културног центра отворена је и продајна изложба слика насталих у јуну на Ликовној колонији "Бели вук 2019" на Тврдимићима.

Ликовни критичар из Бањалуке Александар Саша Грандић рекао је Срни да та ликовна манифестација спада у ред такозваних саборних ликовних колонија.

- То потврђује чињеница да је примарна тенденција организатора да се спајањем узрасно и образовно различитих умјетника добије стварни пресјек положаја и значаја ликовне умјетности у овом дијелу Републике Српске - рекао је Грандић.

Грандић је поручио да будуће оквире ове ликовне смотре и селекцију учесника треба тражити у квалитативном, а не географском смислу, чиме ће ликовни живот, не само Источног Сарајева, него и цијеле Републике Српске бити унапријеђен.

Према његовим ријечима, овогодишња смотра у Тврдимићима већ је заслужила епитет генерацијског дијалога, јер је окупила и младе и зрелије, и академске и сликаре аматере који се баве наивом.

- Управо је стваралачки дијалог међу учесницима основа да се дође до вишег нивоа квалитета укупне ликовне продукције на простору гдје се колонија одржава и да се на тај начин оживи и ојача општи културни живот неке средине, јер се на бази фундуса колоније ствара основа за изградњу умјетничких галерија у којима оне прије почетака рада колоније нису ни постојале - закључио је Грандић.

Један од 20 учесника ове колоније, академски сликар Милош Поповић, истакао је да су аутори оставили значајан опус радова који су изложени, а средства остварена продајом тих остварења, на иницијативу умјетника, биће усмјерена у наставак изградње Умјетничке галерије у Источном Новом Сарајеву.

У наредним данима, у пратећем програму Фестивала, који траје до суботе, 7. децембра, од 17.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево биће организоване промоције књига, монодраме су на програму од 18.30 часова, а у 20.30 часова биће игране представе.

Организатор Фестивала је Културни центар Источно Ново Сарајево, а покровитељи Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе и информисања Србије, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, те Туристичка организација "Јахорина" града Источно Сарајево.

Фестивал малих сцена и монодраме почео је ратне 1995. године у Хаџићима, под називом Фестивал монодраме Републике Српске.

Организатор првог фестивала била је Републичка установа за културно-умјетничке дјелатности "Срна фест".

Фестивал монодрама Републике Српске имао је задатак да афирмише и награђује професионалног глумца и домаћи текст.

Отварању фестивала присуствовао је замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић, представници градске и локалне власти, као и културног и јавног живота Источног Сарајева.