latinica  ћирилица
04/12/2019 |  12:39 | Аутор: СРНА

Конкретни кораци Српске и Србије за сарадњу у свим областима

Републике Српска и Србија имају много простора за заједничку привредну сарадњу у свим областима и у наредном периоду биће предузети конкретни кораци како би то било и остварено, истакли су данас у Бањалуци представници ресорних министарстава Српске и Србије.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је новинарима да је циљ састанка, којем су присуствовали и представници неколико већих јавних предузећа из Републике Српске и Србије, да се нађе модел сарадње како би била побољшана привредна активност у Српској, односно успостављена сарадња привредних друштава Српске и Србије.

"Тема је и сарадња у текстилној области, као и другим привредним областима које су заступљене у Републици Српској и Србији", навео је Петричевић, додајући да се састанак двије делегације одржава у складу са споразумом о специјалним и паралелним везама Српске и Србије.

Државни секретар Министарства привреде Србије Драган Стевановић подсјетио је да је у јуну потписан меморандум о привредној сарадњи између Србије и Српске, додавши да ће представници Српске и Србије разговарати о дефинисању конкретних корака и праваца, као и о томе како једни другима да буду на услузи у 2020. години.

"То није била пракса до сада и покушавамо да је мијењамо и да успоставимо нешто добро", рекао је Стевановић.

Он је додао да Србија има велике и озбиљне резултате што је, како је навео, истакао и предсједник Србије Александар Вучић, а то је незапамћен раст остварен у трећем кварталу ове године, односно раст БДП-а више од пет процената.

"Жељни смо и вољни да сарађујемо са Српском и размјењујемо искуства, али и да се као матица односимо одговрно према браћи у Српској и нашем народу и свим грађаним Српске и да им своје ресурсе ставимо на располагање. Циљ нам је и да се заједно развијамо и да наше успјехе дијелимо као заједничке", нагласио је Стевановић и изразио очекивање да ће у наредној години бити добрих резултата.