latinica  ћирилица
04/12/2019 |  12:40 ⇒ 16:21 | Аутор: СРНА

Њемачки посланици спремни да помогну долазак њемачких фирми у Српску

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас да су њемачки парламентарци током посјете Бањалуци исказали добру вољу и жељу да буду на располагању Српској у реализацији свих пројеката који ће бити предмет разговора у будућности, те да је посебан акценат стављен на привреду.

- Највише је било ријечи о реалном сектору, односно на који начин је могуће неке производне капацитете из Њемачке инсталирати на нашем подручју с обзиром да имамо добре потенцијале када је ријеч о кадру и инфраструктури - рекао је Чубриловић послије разговора са посланицима у Бундестагу Штефаном Кауфманом и парламенту покрајине Баден Виртемберг Рајмуном Хасером.

Чубриловић је подсјетио да Република Српска и БиХ имају дугогодишње везе са Њемачком на разним основама.

- Разговарали смо о продубљивању сарадње, размјени искустава парламената и посјетама које су они спремни да организују за наше делегације, а посебно о посјетама Српској привредних субјеката и политичких актера из Њемачке -  истакао је Чубриловић, наводећи да је једна од тема била и искуства у прихватању миграната.

Кауфман је рекао да у Штутгарту веома успјешно дјелује Представништво Републике Српске, те да у том граду живи велики број људи из овог региона.

Он је навео да је на састанку разговарано о продубљивању сарадње у области привреде, високог образовања и туризма, а да је акценат стављен на могућности да фирме из Штутгарта, односно Баден Виртемберга отворе пословнице у Републици Српској.

- Важно је обезбиједити и сусрете људи који живе у Републици Српској и Баден Виртембергу да би била остварена привредна и сарадња високошколских установа. Разговарали смо о форматима за те сусрете како бисмо продубили повјерење међу људима - додао је Кауфман.

Он је навео да су се чланови њемачке делегације увјерили да је Српска остварила веома добар напредак, а посебно у јавној управи.

- Радићемо на томе да подржимо Републику Српску и надамо се да ће наставити да поспјешује своју привреду и остварује просперитет. Подржавамо и пут и жељу БиХ и Републике Српске да се приближе ЕУ - истакао је Кауфман.

Хасер је изразио задовољство да је у Српској исказана воља да БиХ буде дио европске заједнице и ЕУ.

- Упркос разлици у привредном развоју, правном систему и националној припадности људи треба да се зближавају. Ми у Баден Виртембергу имамо дугу традицију сарадње са земљама у дунавском региону. Много људи нам долази из бивше Југославије, сви су се интегрисали и посредством њих можемо да остваримо додатну сарадњу - рекао је Хасер.

Он је додао да су саговорници њемачких парламентараца исказали жељу да становништво не одлази на рад у централну Европу, него да овдје буду отворена предузећа и да своју будућност не граде на западу већ тамо гдје су рођени.

Кауфман и Хасер присуствовали су и пленарној сједници Народне скупштине Републике Српске и упознали се о њеном раду.

Они су током боравка у Бањалуци разговарали и са потпредсједником Републике Српске Јосипом Јерковићем и министром за европске интеграције и међународну сарадњу Српске Златаном Клокићем.