latinica  ћирилица
04/12/2019 |  12:58 | Аутор: СРНА

Радојичић - Тривић: У новој години олакшице за производна предузећа

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је данас у Бањалуци да ће град у новој години, ради подршке привреди, укинути плаћање накнаде уређења грађевинског земљишта за производне објекте.
Радојичић  и Тривић - Фото: СРНА
Радојичић и ТривићФото: СРНА

Радојичић је послије састанка са представницима Уније удружења послодаваца Републике Српске рекао новинарима да су послодавци партнери граду Бањалука и да је примарни циљ развој и раст града на реалним основама.

Он је нагласио да одлука о нултој стопи накнаде за уређење грађевинског земљишта за производна улагања један од корака који би требало да подстакне улагања у производњу.

Радојичић је рекао да ће у наредној години на више локација бити понуђено 100.000 метара квадратних за инвеститоре, јер Градска управа управо том мјером жели да добије више заинтересованих за производна улагања.

Он је пренио да су се са послодавцима сагласили и о неопходности промјена у систему образовања, поготово када је ријеч о средњим стручним школама и уписним квотама.

Према његовим ријечима, проблем праксе је највидљивији, јер је седам дана практичне наставе у једној школској години - недовољно.

- Мора се извршити промјена наставних планова и програма и за стручна занимања која имају перспективу. Морамо имати више праксе и повезаности са привредом - истакао је Радојичић.

Он је најавио да ће наредне године град и Унија удружења послодаваца Српске заједнички радити на организовању једне пословне конференције.

Радојичић је навео да су и послодавци и администрација сличног мишљења о томе како треба стратешки размишљати о секторима који су за будући период изузетно важни у Бањалуци.

- Оно о чему размишљамо јесу нове технологије. Град већ ради на припреми о конципирању технолошког парка - простора на којем би биле форсиране модерне информационе технологије - рекао је Радојичић и нагласио да су у тим дјелатностима плате много веће, па је већа и мотивација за останак људи.

Предсједник Уније послодаваца Републике Српске Саша Тривић изразио је наду да ће мјере, које ће град Бањалука примјењивати од Нове године, дати добре резултате и да ће бити створени бољи услови за пословање.

- Од Нове године нема накнада за уређење грађевинског земљишта за изградњу пословних објеката за производњу, што представља почетак резања парафискалних намета у Републици Српској. Вјерујемо да ће кроз мјере које су нам данас понуђене бити створени бољи услови за пословање и развој привреде - рекао је Тривић.

Тривић је истакао да је на нивоу Владе Републике Српске формирана радна група која ће све парафискалне намете, а има их око 360, анализирати и тако ће у наредној години бити рађено и на поједностављењу процедура и на смањењу трошкова, у зависности од оправданости.

- На нивоу Републике Српске озбиљно се ради на томе, тако да ће вјероватно и град Бањалука бити укључен кроз различите анализе - рекао је Тривић.

Он сматра да су рјешења за спречавање одласка радне снаге из Републике Српске изградња вртића, школа и станова, те повећања плата.