latinica  ћирилица
04/12/2019 |  13:08 ⇒ 13:10 | Аутор: РТРС

Бањалука добија научно-технолошки парк

Град Бањалука припрема пројекат новог научно-технолошког парка, који не би био класична пословна зона, већ зона нових информационих технологија и креативних индустрија. Најавио је ово градоначелник Игор Радојичић на отварању конференције о значају дигиталне трансформације и концепту "паметних градова", која се данас и сутра одржава у Банском двору.
Игор Радојичић  (Фото:banjaluka.rs.ba) -
Игор Радојичић (Фото:banjaluka.rs.ba)

- Град има интерес да развија једну овакву зону, која би била атрактивна за домаћу, прије свега млађу радну снагу, да овдје остану, да добро зарађују и да раде за било коју компанију широм свијета - нагласио је Радојичић.

Према његовим ријечима, Град је до сада дао пуну подршку Иновационом центру Бањалука, додјелом простора за стартап предузећа.

- Ту је проширен капациет и повећан простор који им је на располагању. Међутим, то још није довољно, уколико желимо да гледамо стратешки. Зато покрећемо овај нови пројекат који видимо као изузетну развојну шансу - навео је он.

Он је нагласио да је Град Бањалука у својој Стратегији развоја као један од четири циља, поставио и развој "паметног града", што значи развој дигиталних платформи и технологија у свим сегментима, од електронске управе и администрације, па до комуналних услуга, саобраћаја и слично.

- Већ радимо на низу појединачних пројеката, а од 1. јануара наредне године Бањалука треба да буде у пилот пројекту издавања електронске грађевинске дозволе. Ту је и цијели низ рјешења по појединим секторима од аутоматизоване топалне, па до нових јавних позива који су у току за модерна рјешења и поправке у регулисању саобраћаја - закључио је Радојичић.

Прва конференција посвећена дигиталној трансформацији и концепту "паметних градова" под називом "Форвард" окупила је преко 300 учесника, а свечано ју је отворила предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Први дан конференције биће посвећен дигиталној трансформацији и њеном значају за друштво у цјелини. Током другог дана биће ријечи о и "паметним рјешењима" у локалним управама који нуде могућност за значајно унапређење услуга које пружају грађанима.

Конференција "Форвард" одржава се у организацији Министарства за научнотехнолошки развој, виоско образовање и информационо друштво Републике Српске и Иновационог центра Бањалука уз подршку компанија М:тел и Проинтер и генерално медијско покровитељство Радио-телевизије Републике Српске.