latinica  ћирилица
04/12/2019 |  13:22 ⇒ 13:24 | Аутор: СРНА

Додик: Добра и пријатељска сарадња са важном чланицом ЕУ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Љубљани да су разговори са предсједником Словеније Борутом Пахором потврдили добру сарадњу и пријатељске везе, али да поруке које ЕУ шаље земљама западног Балкана нису добре.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Као представник Републике Српске могу да потврдим да добра сарадња са земљама у региону јача наше пријатељске везе. Словенија је важна чланица Европске уније. Исказали смо своју незадовољство чињеницом да поруке које се сада шаљу према западном Балкану - нису добре - истакао је Додик на конференцији за новинаре у Љубљани након састанка са словеначким предсједником.

Према његовим ријечима, на састанку је разговарано и о миграцијама и одлагању нуклеарног отпада на Трговској гори.

- Ствар је стечена, мигранти су дошли и испоручени нама. Земље Европске уније морају да воде одговорну политику. Захвалан сам предсједнику Пахору на разумијевању да ово питање треба рјешавати заједнички. Тешка хуманитарна криза је у центру пажње многих медија. Желим да кажем да нама новац не треба, а не требају нам ни мигранти - поручио је српски члан Предсједништва.

Што се тиче Трговске горе, Додик је напоменуо да је став БиХ и Републике Српске јасан и исти.

- Пристојно би било да то не изазива проблеме трећима и то је нешто што ћемо наставити да проблематизујемо на тај начин - рекао је он.

Додик је навео да је потребно да Хрватска на прави начин разумије ставове саме БиХ, те да Словенија и Хрватска морају да воде рачуне о БиХ.

Предсједавајући и чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић, Шефик Џаферовић и Милорад Додик бораве у званичној посјети Словенији, гдје им је у Љубљани приређен свечани пријем.

Церемонија свечаног дочека уприличена је на Конгресном тргу у Љубљани гдје их је дочекао предсједник Пахор.

Повезане вијести:

Додик у посјети Цркви Светих Ћирила и Методија у Љубљани