latinica  ћирилица
04/12/2019 |  13:24 ⇒ 20:58 | Аутор: СРНА

У манастиру Гомионица отворен музеј који чува непроцјењиву ризницу

У манастиру Гомионица код Бањалуке данас је отворен Музеј чија поставка представља дио непроцјењиве ризнице овог манастира.
Отварање Музеја у манастиру Гомионица - Фото: СРНА
Отварање Музеја у манастиру ГомионицаФото: СРНА

Музеј је отворен у оквиру духовне свечаности поводом 800 година самосталности Српске православне цркве и манастирске славе Ваведења Пресвете Богородице, а освештао га је Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем уз саслужење свештенства.

- Овај изложбени простор био је неопходан да би била сагледана мисија манастира Гомионица. Овдје су изложени само дијелови остатака, односно преостали експонати Гомионице, гдје је била и Кочићева школа, која је кратко радила, али имамо шта да покажемо - рекао је владика Јефрем у обраћању окупљенима.

Један од аутора музејске поставке Љиљана Шево истакла је да је изложена непроцјењива ризница Гомионице.

"Изложени експонати дио су блага ризнице овог манастира и чине их иконе, дуборези, старе рукописне и штампане књиге, предмети од метала као што су крстови, богослужбени предмети, те свијећњаци, камена пластика, текстил и слично", рекла је Шево.

Према њеним ријечима, посебну вриједност ове културне баштине представљају фреске у манастирској цркви.

- У Гомионици се налази збирка икона од 16. до 19. вијека, збирка рукописних књига од 14. до 18. вијека, те књига из старих српских штампарија из 16. вијека - нагласила је она.

Радове у Музеју манастира Гомионица реализовао је Републички секретаријат за вјере у сарадњи са Епархијом бањалучком у оквиру Пројекта обиљежавања 800 година самосталности Српске православне цркве, који је усвојила Влада Републике Српске.

Музејску поставку припремили су стручњаци из Републике Српске - професори Љиљана Шево и Данијел Дојчиновић, академик Миливоје Унковић, те стручњаци Музеја Републике Српске Дијана Егић, Ђурђица Бјелошевић и Ранко Јунгић.

У 2020. години очекује се завршетак капиталне фото-монографије о манастиру Гомионица, као и сређивање и формирање манастирске библиотеке, која садржи завидну колекцију руских штампаних књига из 17. и 18. вијека.

Отварањем музеја, манастир Гомионица, као велики духовни центар, омогућава вјерницима, а посебно ученицима и студентима, увид у величину умјетничких и културних достигнућа предака уназад 600 година.

Освештавању и свечаном отварању Музеја присуствовали су министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и други представници друштвеног и јавног живота.

У оквиру програма духовне свечаности јутрос је служена Света архијерејска литургија.