latinica  ћирилица
04/12/2019 |  13:46 ⇒ 17:03 | Аутор: СРНА

Српска неће дати сагласност на чланство у НАТО

У Љубљани састанак чланова Предсједништва БиХ Жељка Комшића, Милорада Додика и Шефика Џаферовића са делегацијом Државног збора Словеније на челу са предсједником Дејаном Жиданом.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Чланови Предсједништва БиХ са делегацијом словеначког парламента разговарају о актуелној политичкој ситуацији у БиХ и Словенији, као и земаљама региона, те европској перспективи земаља Западног Балкана.

Додик је на састанку указао на чињеницу да ЕУ стално усложњава процедуре према земљама на Западном Балкану, те нагласио да је потребан флексибилнији однос чланица Уније према овом региону.

- Морају да дођу неки стимуланси из ЕУ за нас, јер усложњавање процедура и подизање критеријума не води ничему - оцијенио је Додик на састанку са словеначким парламентарцима.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик нагласио је да у БиХ нема консензуса у вези са чланством у НАТО савез, те да Република Српска остаје при ставу о војној неутралности.

- Ми у Републици Српској не можемо да дамо сагласност за чланство у тај војни савез, прије свега, због бомбардовања осиромашеним уранијумом чије ће страшне посљедице осјећати не само данашње генерације него и многе послије нас - нагласио је Додик.

Он је указао и да је мигрантска криза веома тешко унутрашњо-политичко питање у БиХ.

- Ми у Републици Српској нећемо да отворимо стационаре за мигранте. То питање треба рјешавати у Грчкој и Бугарској које су у ЕУ и преко којих нама долазе мигранти. Ми немамо ни услова нити желимо да се они задржавају у БиХ - констатовао је Додик.

Он је у разговору са словеначким парламентарцима нагласио да треба његовати добре односе парламената и радити на јачању сарадње што је од великог значаја за земље региона.

Раније данас чланови Предсједништва БиХ положили су вијенац на Споменик жртвама ратова на Конгресном тргу, а потом су заједно са предсједником Словеније Борутом Пахором свечано открили Клупу пријатељства.

Чланови Предсједништва састали су се са Пахором, након чега је одржана конференција за новинаре.

У току дана чланови Предсједништва БиХ требало би да посјете Међународни фонд за деминирање и помоћ жртвама мина /ИТФ/ и погледају изложбу фотографија "Десет година рада ИТФ-а у БиХ на пољу деминирања", док је за 19.00 часова планирана свечана вечера коју у част Предсједништва БиХ приређује предсједник Словеније.