latinica  ћирилица
04/12/2019 |  14:05 ⇒ 16:31 | Аутор: СРНА

Кошарац: До краја године комплетирање СМ

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац очекује да ће сутра у овом дому бити потврђено именовање Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара, а до краја године и комплетиран састав ове институције.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Подсјећајући да је Комисија за припрему избора предсједавајућег и чланова Савјета министара у року и по Пословнику завршила посао, Кошарац је новинарима рекао да је овај посао требало да буде завршен прије више од годину дана, за шта је СНСД био спреман.

Он је увјерен да ће Тегелтија на сутрашњој хитној сједници Представничког дома на аргументован и јасан начин изнијети програмски дефинисан план рада, те да ће услиједити парламентарна расправа са аспекта различитих политичких ставова, чији ће резултат бити именовање предсједавајућег Савјета министара.

- Вјерујем да ће послије потврђивања Тегелтија отворити дијалог са политичким структурама традиционалне коалиције у Републици Српској окупљене око СНСД-а - СП, ДНС и Уједињена Српска - рекао је Кошарац.

Он очекује да ће на основу коначне одлуке сваке странке бити договорена репрезентативност Српске, а да ће тако бити и са федералне стране из које долазе бошњачки и хрватски министри.

Кошарац је подсјетио да су лидери СНСД-а Милорад Додик, ХДЗ-а БиХ Драган Човић и СДА Бакир Изетбеговић потписали споразум у вези са формирањем власти на нивоу БиХ у којем су подијељени ресори у Савјету министара.

Према његовим ријечима, након што странке доставе приједлоге за министре и замјенике министара у Савјету министара слиједи законска процедура њихове провјере.

- Очекујем до Нове године комплетан Савјет министара - закључио је Кошарац.

На дневном реду сутрашње хитне сједнице Представничког дома, осим потврђивања именовања Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара, јесте и формирање сталних комисија овог дома.