latinica  ћирилица
04/12/2019 |  14:14 | Аутор: СРНА

Ветерани Српске: Увести мјесечну накнаду за незапослене борце

Удружење грађана Ветерани Републике Српске доставило је Влади Српске иницијативу да донесе уредбу којом би била уведена мјесечна финансијска накнада за 9.440 незапослених бораца-ветерана који су на евиденцијама Завода за запошљавање Српске.
Ветерани Републике Српске - Фото: РТРС
Ветерани Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједник Удружења Душко Вукотић рекао је да је за те намјене потребно годишње издвојити између 25 и 30 милиона КМ.

- Ако је предвиђени буџет Српске за наредну годину око 3,4 милијарде КМ, онда је износ који треба издвојити за незапослене борце мањи од једног процента буџета. Влади смо предложоли да сваку ставку у буџету Српске умањи за један проценат и да ће тако ријешити ово питање - рекао је Вукотић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да су из Владе званично обавијештени да ће премијер Српске Радован Вишковић по повратку из Кине у врло кратком периоду примити делегацију ветерана са којом ће разговарати о овом питању.

Вукотић је нагласио да ово удружење има три циља - уставно одређење борца, објављивање регистра бораца Војске Српске и Министарства унутрашњих послова Српске у одбрамбено-отаџбинском рату, те усвајање новог закона о правима бораца.

- Када је ријеч о првом циљу, надлежно одбор Народне скупштине је усвојио нашу иницијативу. У вези са другим циљем могу да потврдим да је регистар бораца сачињен и налази се у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите и чека се одлука Владе Српске или Народне скупштине да буде објављен - рекао је Вукотић и додао да је Федерација БиХ то већ урадила.

Он каже да је удружење доставило Народној скупштини нацрт закона о правима бораца у Српској. Како је додао, због дуготрајне процедуре у вези са усвајањем закона, ово удружење је доставило иницијативу о хитном увођењу финансијске накнаде за незапослене борце.

- Поздрављамо сваки потез Владе на повећању плата, али би требало прво ријешити питања оних који немају ништа - навео је Вукотић.

Потпредсједник Скупштине Удружења Ветерани Српске Микан Дрљача рекао је да би уредбом требало да буду обухваћене двије групације - борци од прве до пете категорије по мјесецу учешћа у зони борбених дејстава, а друга су војници који су током одбрамбено-отаџбинског рата били на одслужењу војног рока.

Он је навео да ветерани нису сагласни са оним што заступа Борачка организација, односно да услов за остваривање овог права буде израда социјалне карте.

- Предвидјели смо да основни документи за остваривање права буду рјешење о категоризацији, потврда Завода за запошљавање, кућна листа, пореска пријава за протеклу годину у којој би било наведено да домаћинство нема приходе веће од просјечне плате у Српској, као и да подносилац захтјева потпише изјаву да нема прихода који нису регистровани у Пореској управи - појаснио је Дрљача.

Предсједник Скупштине Удружења грађана Ветерани Српске Зоран Миљановић рекао је да ће Удружење ове проблеме покушати рјешавати путем институција система.