latinica  ћирилица
04/12/2019 |  15:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Забрањен улазак Мадуру и његовим сарадницима у 15 земаља

Петнаест америчких земаља сложиле су се да забране путовања у њихове земље 29 Венецелуанаца, укључујући и предсједнику Николасу Мадуру.
Николас Мадуро (AP/Ariana Cubillos) - Фото: AP
Николас Мадуро (AP/Ariana Cubillos)Фото: AP

У склопу дипломатских напора да присиле Мадура да поднесе оставку, забрањен је улазак и његовим блиским савезницима у 15 земаља.

На састанку у Боготи, између осталих, су учествовали представници Аргентине, Бразила, САД-а, Колумбије, Чилеа и Перуа, потписнице Међуамеричког уговора о узајамној помоћи, споразума који обећава узајамну обрану чланица Организације америчких држава, пренио је Ројтерс.

Та група је у септембру прихватила идентификацију, санкционисање и изручење водећих чланова венецелуанске владе који су, како је рекла, повезани са прањем новца, трговином дрогом и тероризмом.

На листи оних којима је забрањено путовање у 15 земаља ТИАР-а су најважнији Мадурови савезници попут министра спољних послова Хорхеа Ареаса, министра обране Владимира Падрина, потпредсејднице Делси Родригес и Диосдада Кабела, који је број два у владајућој Социјалистичкој странци.

Кабело је одбацио мјере земаља ТИАР-а.

- Одбацујем империјалистички покушај и покушаје савезника Северне Америке који долазе и укључују се у унутрашња питања Венецуеле. Венецуела захтева поштовање - рекао је Кабело, послије марша одржаног против састанка у Каракасу.

Око 500 људи повезаних са Мадуром је већ под различитим санкцијама, рекао је Хулио Боргес, који је учествовао на састанку као представник венецуеланског опозиционог челника Хуана Гваида, који је прогласио Мадуров поновни избор 2018. нелегитимним.