latinica  ћирилица
04/12/2019 |  15:38 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Додик: Српска има став - остајемо војно неутрални (ФОТО)

Предсједништво БиХ борави у посјети Словенији. Српски члан Предсједништва Милорад Додик нагласио је да у БиХ нема консензуса у вези са чланством у НАТО савез, те да Република Српска остаје при ставу о војној неутралности.

У разговору са предсједником Борутом Пахором најважнија тема била је мигрантска криза.

Додик је нагласио да Република Српска и БиХ не желе да буду колатерална штета и да тај проблем треба да рјешава Европска унија. Пахор је истакао да разумије такав став јер је јасно да мигранти до БиХ пређу земље Европске уније.

Проблем мигрантске кризе не може да падне на терет БиХ - закључак је састанка у Љубљани. Оно што очекујемо од Европске уније је да спријечи пролазак миграната до БиХ, истакао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Ми у Републици Српској нећемо да отворимо стационаре за мигранте. То питање треба рјешавати у Грчкој и Бугарској које су у ЕУ и преко којих нама долазе мигранти. Ми немамо ни услова нити желимо да се они задржавају у БиХ - констатовао је Додик.

Састанак у Љубљани (Фото: РТРС)

Словенија разумије овакав став и спремна је да у Бриселу буде заговорник систематског приступа рјешавања проблему илегалних миграција, потврдио је предсједник Словеније Борут Пахор.

- Проблем илегалних миграција можемо ријешити само на границама Европске уније - нагласио је Пахор.

Европске интеграције земаља западног Балкана морају бити убрзане и Словенија ће заступати став да тај процес треба да буде откочен, најавио је Пахор. Једна од тема било је и најављено одлагалиште радиоактивног отпада на Трговској гори, западној граници БиХ и Републике Српске са Хрватском. Став Републике Српске је јасан - одлагалиште на тој локацији је неприхватљиво.

- Словенија је понудила локацију нуклеарке Кршко, али Хрватска жели своју локацију. Свјесни смо да је локација Трговске горе спорна за БиХ - поручио је Пахор.

Љубљана - састанак чланова Предсједништва БиХ са делегацијом Државног збора Словеније (Фото: СРНА)

Чланови Предсједништва БиХ разговарали су и са предсједником словеначког парламента Дејаном Жиданом, а сутра ће одржати предавање на Универзитету у Љубљани.