latinica  ћирилица
04/12/2019 |  16:09 ⇒ 16:11 | Аутор: СРНА

Приједор: Отворена изложба ученичких радова "Креативна ћирилица"

Изложба радова ученика основних школа под називом "Креативна ћирилица" отворена је данас у Народној библиотеци "Ћирило и Методије" у Приједору.
"Креативна ћирилица" у Народној библиотеци "Ћирило и Методије", Приједор - Фото: СРНА
"Креативна ћирилица" у Народној библиотеци "Ћирило и Методије", ПриједорФото: СРНА

Изложба је дио пројекта "Очување и промоција ћириличног писма као културног насљеђа" у којем су учествовали ученици из Приједора, Бањалуке, Србије, Хрватске и Швајцарске.

Замјеник градоначелника Приједора Александар Миљуш навео је да су Градска управа и Министарство просвјете и културе Републике Српске подржали пројекат у оквиру којег је приређена и ова изложба.

- Сретни смо због тога што смо данас домаћини Удружењу "Марко Поло", које је и носилац овог пројекта. Овдје су креације наших ученика из Приједора, Бањалуке и Србије. Надам се да ће и посјетиоци уживати - рекао је Миљуш новинарима у Приједору и захвалио овом удружењу што ради на очувању ћирилице.

Предсједник Удружења "Марко Поло" из Бањалуке Александра Жутић рекла је да се пројектом "Очување и промоција ћириличног писма као културног насљеђа" жели нагласити значај који ово писмо има за српски народ.

- Замисао је да кренемо од најмлађих - од ученика основних и средњих школа, који су кроз своје креативне радове и краснопис представили народне умотворине и оно шта за њих представља ћирилица - навела је Жутићева.

Изложба ће у Приједору бити отворена до петка, 6. децембра.