latinica  ћирилица
04/12/2019 |  16:24 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Нови пројекти Републике Српске и НР Кине; Потписани бројни споразуми

У оквиру посјете Народној Републици Кини, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и предсједник управе Кинеске националне аеро-технолошке корпорације за међународни инжењеринг (АВИК) Суо Шухе потписали су данас, у Пекингу, споразум о изградњи ХЕ Бистрица.

Такође, у Пекингу су данас потписани оквирни споразуми о анализи пројектно техничке документације за изградњу фабрике цемента у Угљевику и фабрике металних цијеви, која би се градила у Фочи, као и меморандум о разумијевању који се односи на пројекат развоја и изградње аеродрома у Требињу, саопштено је из Владе Српске.

Премијер Вишковић данас се састао и са представницима Индустријске и комерцијалне банке Кине (ICBC) с којима је разговарао о финансирању пројекта изградње ХЕ Бистрица, као и о другим пројектима о којима је разговарано током боравка делегације Владе Републике Српске у Народној Републици Кини.

Данашњим састанцима и потписивањем наведених докумената, завршена је радна посјета делегације Владе Републике Српске Народној Републици Кини.

Заједно са премијером Вишковићем, у посјети Народној Републици Кини, боравили су министар енергетике и рударства Петар Ђокић и генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић.