latinica  ћирилица
04/12/2019 |  16:31 ⇒ 16:54 | Аутор: СРНА

Борел: Врата евроинтеграција и даље отворена за БиХ

Високи представник ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Жозеф Борел пружио је данас у Бриселу пуну подршку европској перспективи и наставку процеса проширења ЕУ на земље западног Балкана.

Борел је, говорећи на састанку чланова Одбора Европског парламента за спољне послове са делегацијама парламената држава чланица ЕУ и земаља западног Балкана, нагласио да овом региону не може бити ускраћена европска перспектива будући да су мир и безбједност овог дијела Европе истовремено и мир и безбједност у ЕУ.

Он је на састанку, којем су присуствовали и предсједавајућа Клуба хрватског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Лидија Брадара и предсједавајући Клуба Бошњака у Дому народа Асим Сарајлић, истакао да је ЕУ једина која земљама западног Балкана може понудити рјешења за одржив развој, саопштено је из парламента БиХ.

Борел је парламентарцима из земаља западног Балкана поручио да не буду разочарани најновијим дешавањима унутар ЕУ у вези са процесом проширења, те да наставе са реформама и испуњавањем услова за пуноправно чланство у ЕУ.

Током дводневног боравка у Бриселу, Брадара и Сарајлић учествовали су и у раду округлог стола на високом нивоу о процесу европских интеграција западног Балкана, са којег су највиши европски званичници јасно поручили да врата интеграција за БиХ и све земље региона остају отворена.