latinica  ћирилица
04/12/2019 |  16:39 | Аутор: СРНА

Ћулум: Мектић ће сутра МУП-у Српске доставити имена 24 повратника из Сирије

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум изјавио је Срни да га је министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић обавијестио да ће Министарству унутрашњих послова Републике Српске сутра доставити списак имена 24 повратника из Сирије.
Дарко Ћулум - Фото: РТРС
Дарко ЋулумФото: РТРС

Ћулум је раније изјавио Срни да на данашњој сједници Ударне групе за борбу против тероризма и јачања способности за борбу против тероризма, којој је присуствовао представник МУП-а Српске, нису саопштена имена повратника из Сирије у БиХ.

- Уопште није било говора о именима лица која треба да дођу у БиХ. У овом тренутку безбједносне агенције располажу само информацијом да треба да дођу 24 особе, а у питању су жене и дјеца - нагласио је Ћулум.

Он је рекао да је Ударној групи од раније познат став МУП-а Републике Српске - да траже да се саопшти идентитет лица која треба да се врате у БиХ, да се провјере њихови идентитети и да се утврди да ли су држављани БиХ.

Ћулум је истакао да сва та лица која се враћају морају прво да се провјере код безбједносних агенција, да се види каква постоје сазнања о њима.

- Она лица за која се утврди да нису држављани БиХ, неће бити примљена у БиХ. Лица за која буду постајали основи сумње да су учествовала на ратиштима у одређеним групацијама или терористичким организацијама, као и лица за која постоје основи сумње да су починила кривична дјела биће процесуирана - нагласио је Ћулум.

Директор Полиције Републике Српске је истакао да за сва друга лица која су радикализована у Сирији или су били припадници одређених групација, без обзира да ли је ријеч о женама или дјеци, треба да иду у процес ресоцијализације.

Када је ријеч о дјеци и њиховом држављанству, Ћулум је појаснио да постоји посебна законска процедура.

- Ако дјеца остварају право на држављанство на основу родитеља онда ће ићи у процес за пријем у држављанство - рекао је Ћулум.

Он је навео да она лица која су изгубила држављанство БиХ, односно која су се одрекла држављанства не треба враћати у БиХ.

Ћулум је рекао да је на сједници Ударне групе, која је одржана у Тужилаштву БиХ у Сарајеву, речено да није дефинитивно да ће ова група лица доћи у суботу у БиХ, те да постоји могућност да дођу пар дана касније.