latinica  ћирилица
04/12/2019 |  16:45 ⇒ 16:48 | Аутор: СРНА

Ћеранић: ОБА не смије да крије имена повратника из Сирије

Декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић изјавио је данас Срни да је Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ иницирала одлуку Предсједништва БиХ да буду прихваћена 24 држављанина БиХ повратника из Сирије, али да не жели да саопшти њихова имена, те истакао да МУП Републике Српске има пуно право да зна ко долази ради предузимања мјера.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

Ћеранић је рекао да би држављани БиХ из Сирије требало да стигну у суботу, 7. децембра, посебним авионом који ће слетјети на сарајевски аеродром.

- Необично је да из ОБА нису жељели да кажу имена људи које очекују, правдајући се тиме да још не знају ко треба да стигне. Они су имали контакт са међународним факторима, односно са америчким снагама које у Сирији заједно са јединицама Курда контролишу те кампове - навео је он.

Према његовим ријечима, посебна тема је то што се ти подаци крију од оних који искрено желе да се позабаве овим питањима, а то је Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

Он је рекао да је, с обзиром на то да ОБА крије податке, неизвјесно како ће институције БиХ које су надлежне за смјештај, ресоцијализацију и дерадикализацију организовати своју дјелатност.

Ћеранић истиче да би пунољетна лица која се враћају из Сирије требало саслушати у вези са њиховим положајем, улогом у тој земљи, начину одласка и другим питањима.

- Сада се говори о женама и дјеци, али у наредном контингенту требало би да буду они који су се латили оружја у Сирији. Било ко од њих када борави на подручју БиХ јесте потенцијална пријетња за све у БиХ и сваки град, а не само за један ентитет. МУП Српске има пуно право да зна ко долази из Сирије како би могао да предузме своје превентивне и опертативне мјере и радње - рекао је Ћеранић.