latinica  ћирилица
04/12/2019 |  16:55 ⇒ 17:41 | Аутор: Агенције

Да ли су Трудо, Џонсон и Макрон исмијавали Трампа? (ВИДЕО)

На НАТО самиту у Лондону, који се одржава јуче и данас, имали смо прилику да видимо како се амерички предсједник Доналд Трамп препуцава с француским колегом Емануелом Макроном пред камерама.
Трудо, Џонсон и Макрон (фото: twitter.com/quicktake) -
Трудо, Џонсон и Макрон (фото: twitter.com/quicktake)

Али нови снимак који је процурио у медије и на друштвене мреже показује како лидери неких од најважнијих америчких савезница, колико се из разговора може закључити, оговарају и исмијавају Трампа.

Снимак је настао на пријему у Бакингемској палати код краљице Елизабете II и њеног насљедника, принца Чарлса.

На њему се могу видјети холандски премијер Марк Руте, канадски премијер Џастин Трудо, британски премијер Борис Џонсон и француски предсједник Емануел Макрон, како, стојећи у кругу разговарају уз чашицу.

А дио разговора, који су ухватили микрофони америчке телевизије ЦБС, прилично су занимљиви.

- А због тога си каснио? - пита Џонсон Макрона.

Макронов одговор се не може разумјети на снимку, али на њега се надовезује Трудо: Каснио је због његове конференције за новинаре која је трајала 40 минута.

- О да, да, најавио је... - каже даље Трудо, али остатак реченице је опет неразумљив.

Макрон је, наиме, у уторак послије подне разговарао с Доналдом Трампом који је прије самита оштро напао Макрона због његове оцјене о НАТО и због планираног опорезивања америчких технолошких компанија.

Макрон и Трамп дуго су одговарали на питања новинара, што није било предвиђено протоколом и Макрон је одговорио да "остаје при својим тврдњама" о НАТО као савезу који је у стању "мождане смрти", а што је Трамп назвао "увредљивим".

Оно што Макрон даље каже опет се не може разабрати на снимку, будући да је био окренут леђима.

Као и за вријеме претходног самита НАТО, Трамп није поштовао протокол већ је изјаве за новинаре у друштву лидера савезничких земаља искористио да непредвиђено одговара на питања међународних медија.

При том је Трамп говорио и о конгресној истрази за његов опозив, иако она нема везе с НАТО самитом, а успут је и назвао предсједника Конгресног одбора за обавјештајне послове Адама Шифа "врло болесним човјеком".

Очигледно је да је Трудо говорио о Макроновој конференцији с Трампом.

Разговор европских званичника са канадским премијером случајно снимљен камером канадске телевизије засигурно неће побољшати атмосферу данас када се одржава самит војнополитичког савеза у којем су односи затегнути због турске војне операције у Сирији.