latinica  ћирилица
04/12/2019 |  17:13 | Аутор: СРНА

НАТО: Напад на једног од савезника је напад на Алијансу

Чланице НАТО-а остају привржене члану 5 Сјеверноатлантског споразума у којем се наводи да напад на једног од савезника представља напад на цијелу Алијансу, саопштили су лидери земаља чланица овог савеза.
НАТО алијанса (Фото: Flickr) -
НАТО алијанса (Фото: Flickr)

У заједничком саопштењу издатом након четворочасовних разговора на самиту Алијансе у Лондону наводи се да су се лидери сагласили да је НАТО камен темељац колективне одбране.

Лидери су обећали да ће повећати трошење на војску у складу са раније датим обећањима да ће стремити ка планираном трошењу у износу од два одсто од годишњег бруто домаћег производа до 2024. године.

Они су напоменули да су европски савезници и Канада посљедњих пет година заредом повећавали трошење на војску и да су од 2016. године уложили додатних 130 милијарди долара.

- Добро напредујемо, али морамо и хоћемо да учинимо више - истиче се у заједничком саопштењу.

Лидери су нагласили да је НАТО суочен са великим бројем пријетњи, међу којима су пријетња од Русије и од тероризма.

У саопштењу се тврди да "агресивни поступци Русије", како су то назвали лидери Алијансе, представљају пријетњу евроатлантској безбједности, док тероризам у свим својим облицима представља трајну пријетњу.

Поред тога, лидери земаља чланица Алијансе скренули су пажњу на нестабилност граница која доприноси илегалној миграцији, јавио је АП.

Тема самита била је и контрола оружја, усљед пропадања Споразума о нуклеарним ракета средњег домета, који су Русија и САД потписале 1987. године, као и посвећеност одржању и јачању ефикасне контроле наоружања, разоружавања и неширења оружја.

Чланице су у саопштењу истакле да остају отворене за дијалог и за конструктиван дијалог са Русијом "када то омогуће поступци Москве".

Лидери су потврдили посвећеност Авганистану, јачању сарадње са УН и ЕУ, уз напомену да је чланство Сјеверне Македоније знак да су врата НАТО-а отворена свим европским земљама које желе да се придруже Алијанси.

Сљедећи самит биће одржан 2021. године, након што је одржаван узастопно три године.

НАТО ове године обиљежава 70 година од оснивања.