latinica  ћирилица
04/12/2019 |  17:17 ⇒ 18:11 | Аутор: СРНА

Састанци о локалној самоуправи и мигрантској кризи

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да су дводневни састанци Управног одбора Савјета за спровођење мира /ПИК/ у Сарајеву били посвећени локалној самоуправи, те мигрантској кризи и модалитетима њеног рјешевања.
Валентин Инцко - Фото: СРНА
Валентин ИнцкоФото: СРНА

Он је новинарима изјавио да је на јучерашњем састанку, којем су присуствовали градоначелници, начелници и предсједници савеза општина и градова у Републици Српској и Федерацији БиХ, констатовано да локална самоуправа може бити водећа снага промјена у БиХ.

Инцко је истакао да су поздрављени међувјерски примјери добре сарадње, те да је указано на проблеме локалних заједница који се највише тичу развоја инфраструктуре.

Он је рекао да су састанку Управног одбора ПИК-а који је био посвећен мигрантској кризи присуствовали и директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић и директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић, који су говорили о недостатку кадра за обављање послова заштите и надзора границе.

Према његовим ријечима, констатовано је да ово мора бити озбиљан задатак институција БиХ, а не само неког ентитета или кантона.

- Ако су Срби добродошли у Аустрију, зашто и они не изађу у сусрет избјеглицама на територији Републике Српске? - упитао је Инцко.

Одговарајући на питање да ли је информисан о томе шта је наведено у Програму реформи које је договорило Предсједништво БиХ, Инцко је изјавио да је задужен за цивилни дио Дејтонског мировног споразума и да не зна шта пише у том документу.

- Све што знам јесте да је документ све тањи и да је од првобитних 160 страница сведен на 25. О садржају тог документа треба да се изјасни НАТО - рекао је Инцко.