latinica  ћирилица
04/12/2019 |  17:22 ⇒ 20:06 | Аутор: СРНА

Велики значај окупљања у Цркви и јачања вјере (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик посјетио је данас Цркву Светих Ћирила и Методија и Културно-пасторални центар у Љубљани гдје су га дочекали свештеници на челу са протојерејом-ставрофором Пераном Бошковићем.
Додик у Љубљани - Фото: РТРС
Додик у ЉубљаниФото: РТРС

Додик је нагласио да Црква има велику улогу у српском народу, те да је један од најзначајнијих елемената српског националног идентитета.

- С тога је веома важно да се окупљамо око цркве и јачамо нашу православну вјеру. Црква је кроз историју, у разним околностима, у добру и злу, успјела да окупља српски народ који је народ мира, вјере и љубави - истакао је Додик приликом сурета са свештенством храма у Љубљани.

Додик у Љубљани (Фото: РТРС)

Он је рекао да је Црква Светих Ћирила и Методија мјесто саборовања српског народа у Љубљани и Словенији, те изразио задовољство што је данас обишао овај храм и Културно-пасторални центар.

- Веома сам срећан да видим ово прелијепо здање, које је резултат великог рада и прегалаштва свештеника Бошковића. Храм, Парохијски дом, као и Културно-пасторални центар, који има богату библиотеку и разне друге садржаје, значајни су са српску заједницу у Словенију и представља јединствено мјесто њиховог окупљања и дружења - нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик у Љубљани (Фото: РТРС)

Заједно са Додиком храм је обишао и амбасадор БиХ у Љубљани Милорад Живковић.

Свештенство овог храма изразило је задовољство посјетом српског члана Предсједништва БиХ, нагласивши да им је велика част што су имали прилику да га дочекају и угосте у овом центру.

Црква Светих Ћирила и Методија је најважнији богослужбени храм Српске православне цркве на подручју Словеније, а управно припада Загребачко-љубљанској митрополији.

Изградња цркве је започела је 1936. године, али је прекинута почетком Другог свјетским ратом, а касније и у комунистичком периоду.

Поновна изградња почела је 90-тих година 20. вијека. Црква је освештана 23. октобра 2005. године приликом посјете Његове светости патријарха српског Павла, а 29. априла 2010. проглашена је за културни споменик и тако додатно заштићена.

Изградња Културно-пасторалног центра почела је 2008. године у непосредном окружењу цркве. Овај центар намијењен је вјерницима и осталим грађанима.

Изградњу Парохијског дома помогли су Влада Словеније, Влада Републике Српске, Градска општина Љубљана на челу са градоначелником Зораном Јанковићем, као и вјерници и компаније из Словеније.