latinica  ћирилица
04/12/2019 |  17:56 ⇒ 18:08 | Аутор: СРНА

Промовисан роман "Ветрушка у данима неба"

У оквиру пратећег програма 24. Фестивала малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву вечерас је промовисан роман "Ветрушка у данима неба", који је освојио књижевну награду Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске "Златна сова" за најбољи необјављени роман у овој години, чији је аутор Горан Лабудовић Шарло.
Источно Сарајево: промоција романа - Фото: СРНА
Источно Сарајево: промоција романаФото: СРНА

Током промоције речено је да овај роман представља "безвремену, дубоко потресну и људску причу, увијек блиску животима појединаца неспремних да прихвате материјално као једини покретачки мотив, већ способним за подношење личне жртве зарад виших циљева и онога што препознајемо као опште добро".

- Осим историје о градњи Великог бачког канала, који је на подручју Војводине реализовала Аустроугарска монархија у периоду од 1793. до 1801 - представљене кроз судбину браће Киш, нарочито инжењера Јозефа Киша, и њихово нестајање у мору интрига, а потом алузије на савремену политичку сцену Србије репрезентовану узалудним напорима Кишовог далеког потомка да истакнуту политичку функцију усмјери ка економском развоју земље - наводи се у рецензији овог књижевног дјела.

Посебно мјесто у роману, истиче се у рецензији, чине вјешто уплетени сегменти, који освјетљавају историји познат тежак положај Срба и њихову улогу у функционисању државног система Монархије.

О књизи су говорили представник Завода Дејан Керлета и професор Филозофског факултета Пале Жељка Пржуљ, а одломке романа читао је наратор Илија Мимић.

Иако најављен, аутор није био у могућности да вечерас, због изненадних обавеза, присуствује промоцији романа у Културном центру Источно Ново Сарајево.