latinica  ћирилица
04/12/2019 |  18:15 | Аутор: СРНА

Поздрављено именовање Тегелтије

Политички директори Савјета за спровођење мира /ПИК/ поздравили су данас одлуку да Зоран Тегелтија буде именован за кандидата за предсједавајућег Савјета министара.
ПИК - Фото: РТРС
ПИКФото: РТРС

Замјеник високог представника Мајкл Скенлан рекао је на конференцији за новинаре након дводневне сједнице да чланови Управног одбора /УО/ ПИК-а позивају на формирање власти и у ФБиХ и у кантонима без одгађања.

Он је навео да је Руска Федерација поново издвојила мишљење када је ријеч о коминикеу, који су прихватили директори осталих земља чланица.

Скенлан је позвао власти да буџет, који је од 2012. године замрзнут на нивоу од 950 милиона КМ буде повећан, будући да тада није било ни мигрантске кризе, нити других у међувремену насталих обавеза БиХ.

- Надамо се да ће сада почети убрзане реформе. Апелујемо да формирање власти буде завршено што прије и на нивоу ФБиХ и кантона. Буџет БиХ замрзнут је већ седам година на нивоу од 950 милиона КМ, што ограничава капацитете земље да функционише у складу са уставним и законским обавезама. Апелујемо на брзо усвајање буџета - рекао је Скенлан.

Високи представник Валентин Инцко указао је да се у децембру навршава, како је навео, тужна десетогодишњица неспровођења одлуке "Сејдић-Финци", истичући да су амбасадори позвали власти да испуне своје обавезе.