latinica  ћирилица
04/12/2019 |  18:29 ⇒ 19:04 | Аутор: СРНА

Галијашевић: У институцијама постоји подршка људима који врше радикализацију

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић изјавио је Срни да нису опасне жене и дјеца који треба да се врате у БиХ из Сирије, већ је проблем што и даље у институцијама БиХ постоји подршка људима који организују одлазак људи на страна ратишта.
Џевад Галијашевић (фото: insajder.in) -
Џевад Галијашевић (фото: insajder.in)

Он је навео да се у овом моменту стотине људи вратило у БиХ са страних ратишта и да није урађено ништа када је ријеч о њиховој ресоцијализацији и дерадикализацији.

- Нису формиране институције које би се тиме бавиле, нису урађени акциони планови, ни програми о начину дјеловања према њима. Нису утврђене организације које су их послале тамо, које су их радикализовале у БиХ - рекао је Галијашевић поводом предстојећег повратка 24 лица из Сирије у БиХ.

Галијашевић је истакао да се међу 24 особе које долазе из Сирије једна помиње као опасна, али да је у принципу ријеч о женама и дјеци који долазе на опасно мјесто, односно у БиХ.

Он је навео да, након ове групе која долази у БиХ преко Турске, стиже још девет лица која су учествовала на ратишту, међу којима је Армин Чурт звани Абдулах који је у Сирију отишао из средње школе.

Галијашевић је упитао да ли је проблем тај малољетник који је радикализован и послат тамо да убија и којег требају вратити у БиХ или је проблем онај ко га је овдје радикализовао и дао му новац, одвео до аеродрома у Сарајеву, Загребу или Бечу, потом преузео у Истанбулу и одвео до Дијарбакира, па га увео у Сирију?

- Ти су људи проблем. Проблем је што и даље у институцијама БиХ постоји подршка овим људима - рекао је Галијашевић, додавши да нису опасни жене и дјеца, чији су људи погинули у Сирији, а радикализовани су у БиХ, захваљујући безбједносним агенцијама.

Он је истакао да су они радикализовани у БиХ захваљујући шефу Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ Осману Мехмедагићу Осмици са фалсификованом дипломом, која је поништена, а као такву није могао добити без чињена кривичног дјела.

Према његовим ријечима, по безбједност БиХ опасни су Осмица, предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић, министар безбједности у техничком мандату Драган Мектић и директор Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ Перица Станић.

Галијашевић је оцијенио да су Звиздић, који води Извршни обавјештајни комитет, као и остали поменути безбједњаци сву енергију уложили само да народ преваре у вези са тим колико је људи отишло на ратиште и колико их се враћа.

Он је истакао да је опасно што особа попут Звиздића, који је радикални фанатик, води Извршни обавјештајни комитет, који треба да управља и операцијама и стратешки да контролише рад ОБА. Галијашевић је додао да Звиздић није предузео ништа да се врати парламентарни надзор над овом агенцијом.

- Опасна је оваква безбједносна агенција, ови људи су опасни. Ми смо већ добили 100 опасних људи који су се овдје вратили и не знамо шта они раде - рекао је Галијашевић.

Према његовим ријечима, тек 40 и нешто предмета је отворено, 21 је правоснажно осуђен, односно договорио властиту казну на годину дана.

- Имамо само једну казну на двије године за извјесног Ћекића који је дошао из Сирије. Све остале су договорене казне од годину дана и могле су се новчано платити - рекао је Галијашевић.

Он је навео да не вјерује да Ударна група за борбу против тероризма, коју сада води добар тужилац Ћазим Хасанспахић, може нешто урадити јер је ту доста корака назад направио Дубравко Чампара, који је водио и ништа није урадио, јер нема имена, података, нити идентитета тих лица.

Галијашевић је додао да је у БиХ највећи специјалиста за минскоексплозивна средства, којег је наградио Осама бин Ладен, човјек који је измислио пластични експлозив у ципелама за прекоавионске летове, у дјечијим играчкама.

- БиХ је врло лоше мјесто, не само да је темпирана бомба, како је рекао /француски предсједник Емануел/ Макрон, него једно опасно буре барута које пријети да запали регион и цијелу Европу - оцијенио је Галијашевић.