latinica  ћирилица
04/12/2019 |  18:54 ⇒ 19:14 | Аутор: РТРС

Шпирић: Биће потврђено именовање Тегелтије

Мислим да ће сутра бити потврђено именовање Тегелтије и да ће бити достављена имена кандидата за министарска мјеста, рекао је за Н1 замјеник предсједавајућег Дома народа и потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

Интервју замјеника предсједавајућег Дома народа и потпредсједника СНСД-а Николе Шпирића за Н1 преносимо у цијелости:

Данас су засједали Колегијуми Представничког дома Парламента БиХ, сједница Колегијума Дома народа, као и проширеног колегијума Представничког дома.

Могу говорити о засједању Колегијума Дома народа. Договор је да одржимо сједницу 20. децембра на којој ће бити потврђени сталне комисије и тиме би Парламентарна скупштина била заокружена и могла да ради у пуном капацитету, и да радимо у интересу свих у БиХ.

Сутра хитна сједница Представничког дома о именовању Тегелтије?

Мислим да ће сутра бити потврђено именовање Тегелтије и да ће бити достављена имена кандидата за министарска мјеста. Ти би рокови требали да се десе до католичког Божића.

Да ли би нешто могли поћи по злу?

Ја бих да дамо шансу оптимизму. Не знам могу ли се појавити нова условљавања, што би било ирационално. Мислим да неће бити формирања Федералне владе прије Савјета министара.

Ко би, евентуално, мога условљавати?

- СНСД и Република Српска нису ни раније условљавали, мислимо да смо изгубили годину дана. Али у БиХ никада не реци никад. Не знам како ће на ово гледати федерални партнери. Мислим да остале нивое неће везати за Савјет министара. Стално нам је да се што прије формира Савјет министара и да се крене у реформе.

Да ли су Додик и СНСД нечим условљени како би пристали на слање Програма реформи?

СНСД може бити условљен сам вољом бирача у Републици Српској. Влада Републике Српске је формирана у децембру 2018. и онда смо чекали одлуку Предсједништва Босне и Херцеговине да именује кандидата за Савјет министара.

Да ли је Програм реформи "АНП са другим именом"?

Зашто причамо о документу који нико није прочитао.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић, који је прочитао Програм реформи, каже да је то АНП?

Требамо избјећи ту врсту популизма. Ја сам за компромис.

Додик каже да је послао Програм реформи опозицији у ентитету, а опозиција каже да није?

Онда му требамо вјеровати. Ако Додик каже да је послао - онда је послао.

Зашто је овај документ тајан?

Губимо вријеме на документ који нико није прочитао. То је став Предсједништва Босне и Херцеговине и ми морамо поштовати одлуку Предсједништва.

Да ли сте ви прочитали?

- Нисам, али ми је Додик рекао да то није чланство у НАТО. Опозиција прича да јесте чланство, а имамо изјаву свих чланова Предсједништва да то није чланство у НАТО. Одлука о чланству ће се доносити како је прописано у Уставу Босне и Херцеговине. Али толико има негативне енергије због тог компромиса. Дајте људи да промовишемо компромис. Могу схватити незадовољство опозиције зато што више неће бити у власти.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић је рекао да је слање Програма реформи услов Додику за скидање са црне листе САД-а?

Ко озбиљан држи до тога шта Мектић каже.

Слично каже и предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић?

Дајте да причамо о битним стварима, а не о ставовима опозиције. Ми се водимо само интересима бирача из Републике Српске.

ЦИК је објавио ваш имовински картон. Прошле године сте зарадили 190.000 КМ. Да ли знате да сте милионер?

Не знам јесам ли милионер, све пише у имовинском картону. Мисли да нисам.

Стан у Бечу није наведен у картону?

Он се води на пунољетном дјетету. И тај стан подлијеже провјери. Ја сам прошао голготу због натписа кулоара и полуштампе.

Извор: Н1