latinica  ћирилица
04/12/2019 |  19:13 ⇒ 19:39 | Аутор: СРНА

Линта: Нова Европска комисија да се одреди према рехабилитацији фашизма

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта позвао је новоизабрану Европску комисију да пошаље јасну поруку властима у Хрватској да је неприхватљиво да се у једној чланици ЕУ отворено рехабилизује фашизам и нацизам и брутално крше темељне вриједности ЕУ - људска права, владавина права и антифашизам.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је истакао да су најновије пријетње посланику и предсједнику Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Милораду Пуповцу један од мноштва доказа да у Хрватској влада атмосфера мржње и нетрпељивости јер се хрватски народ није суочио са својом геноцидном и злочиначком прошлошћу.

Он је оцијенио да је сигурно да наредбодавци и починиоци кукавичког и фашистичког чина, који су исписали графит у облику "игре вјешања" испод којих пише име Пуповац, неће бити пронађени, а камоли осуђени за тај злочин из мржње.

- То потврђују бројне чињенице од некажњене употребе усташког поздрава `За дом спремни`, исписивања десетина хиљада србомрзачких графита до државне комеморације убијеним усташким зликовцима у Блајбургу - указао је Линта, који је и предсједник Савеза Срба из региона.

Он је навео да власт у Хрватској својим поступцима и нечињењем толерише и чак подстиче нетолеранцију и говор мржње, саопштено је из Савеза Срба из региона.

- Очигледно је да Хрватска све више постаје фактор нестабилности јер не поштује сопствени Устав, законе, међународне уговоре и конвенције које је потписала - каже Линта.