latinica  ћирилица
04/12/2019 |  19:13 ⇒ 19:14 | Аутор: СРНА

ПИК: Ентитети немају право на отцјепљење

Управни одбор Савјета за спровођење мира /ПИК/ у коминикеу након дводневног засједања у Сарајеву напомиње све стране у БиХ на обавезу да у потпуности поштују мировни споразум, све његове анексе и одлуке високог представника и истиче неупитно опредјељење за територијални интегритет и темељну структуру БиХ као јединствене и суверене земље, која се састоји од два ентитета.
Сједница ПИК-а (Архив) - Фото: СРНА
Сједница ПИК-а (Архив)Фото: СРНА

У коминикеу којег су данас усвојили политички директори Управног одбора /УО/ ПИК-а наводи се да "ентитети немају право на отцјепљење од БиХ и да правно постоје само на основу Устава БиХ".

- Управни одбор је подсјетио власти у БиХ да је Устав БиХ саставни дио Општег оквирног споразума за мир и да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће и морају да се проводе - додаје се коминикеу са којим се није сагласила Руска Федерација.

У коминикеу се наглашава потреба за пуну примјену програма "пет плус два", што је и даље услов за затварање ОХР.

Управни одбор ПИК-а поздравио је именовање новог предсједавајућег Савјета министара БиХ, као и одлуку Предсједништва БиХ у погледу доношења Програма реформи БиХ, наводи се у коминикеу објављеном на страници ОХР-а.

УО ПИК-а очекује да ће, са деблокирањем формирања Савјета министара БиХ, и Парламентарна скупштина БиХ почети са радом, чиме ће се убрзати темпо реформи, укључујући кључне реформе, након чега ће ЕУ да донесе одлуку о наредним корацима БиХ.

Управни одбор ПИК-а се, између осталог, конкретно позвао на одредбе Општег
оквирног споразума за мир у БиХ према којем ентитети имају обавезу да извршавају одлуке институција БиХ и пружају неопходну подршку властима како би им се омогућило да извршавају међународне обавезе БиХ.

- Функционалност институција на нивоу БиХ треба јачати, а не подривати - наводи се у комуникеу и подсјећа на изјаву УО ПИК-а од 13. новембра која се односи на закључке Народне скупштине Републике Српске.

Интереси свих нивоа власти најбоље се остварују не поништавањем суштинских реформи, него дпровођењем реформи које су окренуте ка будућности, које подржавају и јачају безбједност, стабилност и просперитет БиХ, те унапређују одговорност домаћих институција.

Управни одбор ПИК-а размотрио је и управљање миграцијама и безбједношћу граница, као искључивих надлежности БиХ, из институционалне перспективе у присуству директора Граничне полиције БиХ и Службе за странце БиХ, и подвукао потребу за пружањем подршке органима на нивоу БиХ у вршењу њихових дужности.

Наглашена је потреба за јачом сарадњом свих нивоа власти у БиХ, укључујући и расподјелу терета прихвата миграната.

У коминикеу се позвају политички лидери да преузму одговорност и обезбиједе довољна буџетска средства и инструменте како би се агенцијама на нивоу БиХ помогло да унаприједе ефикасност у рјешавању проблема везаних за мигранте, укључујући и управљање границом.

Управни одбор ПИК-а изразио је жаљење због чињенице да након састанка одржаног у јуну 2019. године није било знатног напретка у рјешавању конкретних питања.

Политички директори УО ПИК-а позивају политичке и институционалне лидере на одговарајућим нивоима власти да се посебно усредсреде на хитно завршавање процеса формирања органа власти на свим нивоима, узимајући у обзир домаће и међународне реформске обавезе БиХ те стављајући интересе грађана на прво мјесто.

Такође се тражи доказивање и исказаног опредјељење за интеграцију у ЕУ рјешавањем 14 кључних приоритета које је Европска комисија навела у свом Мишљењу о апликацији БиХ за чланство у ЕУ те провођењем реформи у области владавине права, темељних права, јавне управе, као и демократије и функционалности.

У Коминикеу се тражи да се обезбиједи усвајање социо-економских реформи на нивоу БиХ и њихова пуна и ефикасна имплементација, те да се омогући грађанима Мостара гласање на локалним изборима 2020. године тако што ће се изборна блокада ријешити кроз политички процес који није условљен другим изборним питањима, чиме ће се спровести одлука Европског суда за људска права у предмету "Баралија".

Политички директори истичу да Мостар мора да остане јединствен град те да је неопходно провести одлуку Суда за људска права у Стразбуру у предмету "Сејдић-Финци", као и сродне одлуке Европског суда за људска права.

У коминикеу се тражи да се знатно ојачају напори на унапређењу вјеродостојности и транспарентности изборног процеса провођењем темељних промјена у изборном законодавству које су препоручили ОДИХР и Група земаља за борбу против корупције /ГРЕКО/, да се хитно усвоје те измјене како би се обезбједило благовремено примијењивање већ на локалним изборима идуће године.

Политички директори траже да се обезбиједи несметано финансирање, а самим тим и функционисање институција на државном нивоу те да се брзо усвоји буџет БиХ за 2020. годину, који ће узети у обзир објективне потребе институција на нивоу БиХ и омогућити им да у потпуности извршавају своје уставне и законске обавезе.

Управни одбор ПИК-а одржаће наредни састанак 2. и 3. јуна 2020. године.