latinica  ћирилица
04/12/2019 |  19:25 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

Дигитална трансформација - стратешки циљ Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Дигитална трансформација стратешки је циљ и развојна шанса Српске, поручила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић са прве Међународне конференције "Форвард" у Бањалуци.
Међународна конференција "Форвард" - Фото: РТРС
Међународна конференција "Форвард"Фото: РТРС

Оснивање ИКТ компанија, поручено је, младима ће омогућити радна мјеста и веће плате, те их задржати у Републици Српској. Конференцију организују Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво и Иновациони центар Бањалука, уз подршку предсједнице и премијера Српске.гитална трансформација друштва један је од стратешких циљева Републике Српске, обухваћен и економском реформом Владе, наведено је у експозеима предсједнице и премијера.

Информационо – комуникационе технологије кључне су у савременом друштву. Због тога је ова тема у фокусу прве Међународне конференције "Форвард" у Бањалуци, поручио је министар Срђан Рајчевић.

- Циљ је да данас пошаљемо поруку из Бањалуке и Републике Српске да смо ми регион, држава која активно ради на питању дигиталне трансформације. Да смо се укључили у ове токове и да испред нас стоји свијетла будућност - изјавио је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић.

У сектору информационих технологија, 313 предузећа у Републици Српској запошљава 7.000 радника - евидентно је да је ова привредна грана у успону, каже Цвијановићева. Истиче да је дигитална трансформација развојна шанса Српске, а конференција прилика да се виде процеси у савременом друштву и модерна рјешења за економију, управу и администрацију.

Отворена Међународна конференција "Форвард" (Фото: РТРС)

- Земље које желе да буду модерне и организоване морају имати модерне технологије на којима ће базирати и економски раст и баве се овим питањем. Срећна сам што Република Српска настоји да ухвати корак са развијеним друштима - поручила је Цвијановићева.

Град Бањалука већ је аутоматизовао Еко топлану, а од 1. јануара 2020. године најављује пилот пројекат електронске грађевинске дозволе,и бројна дигитализована рјешења у управи и администрацији, комуналним предузећима и саобраћају. Развој "паметног града" један је од четири стратешка циља Бањалуке, а изузетна развојна шанса је у оснивању новог Научнотехнолошког и информационог парка - зоне нових информационих технологија и креативних индустрија, која ће задржати младе, каже градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

- Имамо домаћих субјеката већ довољно и желимо да их привучемо још. То би било атрактивно за домаћу радну снагу да овдје остану, добро зарађују и раде за било коју компанију широм свијета - нагласио је Радојичић.

Током дводневне конференције, стручњаци и привредници из земље и региона, разговарају о праксама у дигиталној економији, инфраструктурним пројектима, дигиталној трансформацији средњих и малих предузећа и оснивању паметних градова. Завршни панел посвећен је паметним рјешењима и грађанима.

Отворена Међународна конференција "Форвард" (Фото: РТРС)

- С обзиром на то да паметна рјешења имају сврху да унаприједе процес пословања и успоставе двосмјерни однос комуникације и рада, и да скрате потребно вријеме за рјешавање одређених активности за јавну управу - рекао је директор Иновационог центра Бањалука  Драго Гверић.

На "Форварду" учествује око 300 делегата. Циљ је да конференција постане традиционална и да што већи број учесника представи теме које ће послужити Влади Републике Српске као једна од смјерница у процесу дигиталне трансформације.