latinica  ћирилица
04/12/2019 |  19:27 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Да ли је БиХ спремна за пријем повратника из Сирије?

У суботу, 7. децембра, у БиХ би требало да стигне 24 повратника из Сирије, саопштено је након сједнице Ударне групе за борбу против тероризма.

Ријеч је углавном о женама и дјеци, али и мушкарцима, чији идентитет још није познат. И док министар безбједности БиХ Драган Мектић обећава да ће имена повратника сутра доставити МУП-у Српске, експерти сматрају да су БХ безбједносне агенције направиле још један велики пропуст.

За разлику од министра безбједности БиХ, предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић поручио је да је БиХ спремна за пријем прве групе повратника из Сирије. Додао је да је ријеч, углавном о женама и дјеци за које је обезбијеђен смјештај у азилантском центру у Делијашу, али да ће бити и мушкараца, потенцијалних учесника борбених дејстава.

- Што се тиче мушкараца, они ће бити третирани у складу са важећим законом који забрањује и кажњава одлазак на страна ратишта и учествовање у страним војним формацијама - нагласио је Звиздић.

Сједници је присутвовао и представник МУП-а Српске, али од колега са БХ нивоа није добио много корисних информација, прије свега оне о идентитету повратника. Директор полиције Републике Српске Дарко Ћулум рекао је да га је Драган Мектић обавијестио да ће имена повратника МУП-у Српске бити достављена сутра. Увјерава да ће само држављани БиХ моћи ући у земљу.

- Ми тражимо да се зна идентитет тих лица, да се види јесу ли они држављани БиХ. Она лица, која нису држављани неће бити примљени - поручио је Ћулум.

То се односи и на лица која су имала држављанство БиХ, па га се у међувремену одрекла, каже Ћулум. Међутим, експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић сумња да би се у БиХ могли вратити и неки важни људи из ланца радикалног исламизма, а да се то покушава прикрити причом да се враћају углавном жене и дјеца. Није, каже, довољно саопштити само имена повратника. Тврди да су институције још једном заказале.

- Која је организација радикализовала, одвела и финансирала те слабо образоване и бесперспективне Бошњаке, ко брине о њима кад већ не брине држава. То су дужни да одговоре, а не само пуки идентитет - нагласио је Галијашевић.

Највећа пријетња Босни и Херцеговини нису жене и дјеца који долазе, него овакве институције које не раде свој посао, каже Галијашевић. Додаје да су се у БиХ већ вратила многа опасна лица и да она и даље свакодневно улазе у земљу под маском илегалних миграција, а да се, упркос све чешћим упозорењима из међународних кругова, БХ безбједносне и обавјештајне агенције врло мало и површно баве овим проблемом.