latinica  ћирилица
04/12/2019 |  19:32 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

У манастиру Гомионица освештана "Кочићева школа"

У манастиру Гомионица код Бањалуке, поводом осам вијекова самосталности Српске православне цркве, освештан је реконструисани објекат "Кочићева школа", и отворена манастирска музејска поставка. Отварање музеја омогућиће увид у умјетничка и културна достигнућа нашег народа у посљедњих шест вијекова.

Прва школа у манастиру Гомионица отворена је 1891. године, а у њој је школовање почео и писац Петар Кочић. У бомбардовању током Другог свјетског рата, срушена је до темеља. На тим темељима, изграђен је нови објекат, симболично назван "Кочићева школа".
 
- Од бивше учионице на доњем спрату ми смо направили једну салу за народ, а од горње учионице, као што смо видјели и чули, ми смо направили ову поставку - изјавио је игуман манастира Гомионица јеромонах Методије.

Поставку чине реликвије од непроцјењиве вриједности, које су у Гомионици прикупљане вијековима, а свједоче о историји, књижевности и умјетности овог краја.

- Било је потребно да се отвори овакав један изложбени простор, гдје би могли да виде и више и боље, и да сагледају која је била мисија овог манастира кроз све раније вијекове - поручио је епископ бањалучки владика Јефрем.

- Непроцјењива гомионичка ризница од данас је доступна широкој јавности, и ту је да нас оплемељује и задивљује - нагласила је историчар умјетности проф. др Љиљана Шево.

Музејска поставка манастира резултат је дугогодишњег рада стручњака Музеја Републике Српске, Академије умјетности и Републичког секретаријата за вјере.
 
- На тај начин, де факто, показујемо да смо на путу својих предака, и да чувамо културну баштину, и да је предајемо у насљеђе нашим будућим генерацијама - изјавио је директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић. 
 
- Оно што је нарочита важност јесте да ћемо у овај вид поставки и програма укључити и излете и часове ученика основних школа који, на овај начин, првенствено могу да се суоче са нашом традицијом - нагласила је министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Отварање музејске поставке подржао је и Град Бањалука.
 
- Сматрам да је важно и са тог аспекта што се овдје ради о Кочићевој школи или објекту јер је ово трећа локација у граду на којој смо у задње двије године обиљежили Кочића - изјавио је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Данашњој церемонији присуствовали су бројни вјерници.

За наредну годину планиран је завршетак капиталне фото-монографије о манастиру и формирање манастирске библиотеке. У њој ће бити и завидна колекција руских штампаних књига из 17. и 18. вијека.