latinica  ћирилица
04/12/2019 |  19:53 ⇒ 05/12/2019 | 07:45 | Аутор: РТРС

Савјет министара до краја године?

Хитна сједница Представничког дома БиХ, на којој би требало да буде потврђено именовање Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара, биће одржана сутра, потврђено је након сједнице прво трочланог, а потом и проширеног Колегијума. Руководство тог Дома, али и Дома народа очекује да ће до краја године бити комплетиран и нови Савјет министара.

Експозе је спреман. И именовани предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија! Сутра ће посланицима да образлаже приоритете и правце рада у мандату, које му је повјерило Предсједништво БиХ.

- Очекујем да ће сутра предсједавајући изнијети експозе и план рада Савјета министара на један аргументован начин, утемељен, садржајан програмски врло јасно дефинисан и вјерујем да ћемо из аспекта различитих политичких стајалишта имати парламентарну расправу у Представничком дому и да ћемо сутра потврдити именовање Зорана Тегелтије у функцији предсједавјаућег Савјета министара - поручио је Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац.

И потпредсједник Никола Шпирић очекује да ће сутра бити потврђено именовање Тегелтије и да ће бити достављена имена кандидата за Савјет министара, а да би евентуална условљавања била ирационална. Предсједавајућег Савјета министара у техничком мандату Дениса Звиздића комплетирање Савјета министара очекује - до Нове године!

- Очекујемо да ће процеси ићи у складу са предвиђеним процедурама, достава имена за министре и замјенике министара, процеудре провјере које ће провести ЦИК и СИПА, тако да до краја ове године очекујемо да ћемо бити у прилици да именујемо комплетно Вијеће министара БиХ - поручио је Звиздић.

Буду ли досљедни у парламентарној сали, ставовима које су партијски представници изнијели пред Комисијом за припрему избора Савјета министара, Тегелтија би могао да добије убједљиву подршку - најмање 30 од укупно 42 бх. посланика. У Комисији, Тегелтију су подржале, уз СНСД и Српски блок, ХДЗ, СДА, СББ, Демократска фронта и ПДА. А искристалисана парламентарна опозиција, за сутрашњу сједницу припремила је, на комисији већ виђену, "унакрсну ватру".

- Ако сутра добијемо одговоре на питања која нисмо добили од господина Тегелтије на Комисији за избор Вијећа министара све је могуће. Мада ја мислим да је ту најмање могуће да ћемо добити одговоре, прије свега на то какав је његов однос према НАТО интеграцијама и шта је садржај документа на основу кога се он налази сутра пред Парламентом - изјавио је посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Саша Магазиновић.

Буду ли се, међутим, придржавали Пословника о раду, о садржају "документа" Програм реформи посланици не би требало ни да расправљају. Јер сва три члана Предсједништва на службеном су путу. А према Пословнику "у случају одсуства предлагача акта, о њему се не расправља. Осим, наравно, ако Дом не одлучи другачије. Српски "опозиционари", данас ћуте! Иза њих је неуспио покушај, да обману јавност, злоупотребе сједницу Комисије и Тегелтијине тада изречене јасне ставове о поштовању институција Српске.

Да ли ће сутра Бранислав Бореновић опет чути нешто што нико други неће, тешко је одговорити. Но да ће, разочарани све изгледнијим губитком фотеља на бх. нивоу, искористити и посљедњу шансу да их што дуже сачувају, сумња и не постоји.
А за нови Савјет министара предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић, има први задатак.

- Оно што ће бити моја иницијатива, обзиром да ће бити представник хрватског народа поново министар финансија, да идемо са приједлогом прорачуна. Зато би добро било да имамо и Вијеће министара и Парламентарну скупштину свакако прије године, јер знате да у овој фискалној и календарској години нисмо уопште конзумирали прорачуне него смо доносили одлуке о привременом финансирању - изјавио је Човић.

Добије ли Тегелтија очекивану подршку, услиједиће консултације о саставу кабинета и избору министара и замјеника. Ресори су већ распоређени међу "партнерима". За 18. децембар најављена редовна сједница Дома. А сутра би требало да буде потврђен и састав шест сталних парламентарних комисија на основу приједлога које су сви посланички клубови раније доставили.