latinica  ћирилица
04/12/2019 |  20:21 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Матерински додатак за све незапослене породиље; НСРС и о високом образовању

Рефундација породиљског одсуства, Матерински додатак за све незапослене породиље,те накнада за родитеље-његоватеље.. Све би то требало да буде омогућено измјенама Закона о дјечјој заштити,о којима се данас говорило у Народној скупштини.

Након више од четири часа расправе, значај овог законског рјешења приближио је ставове два блока. Потврђују то подршка најављена за Дан за гласање, али и поједини амандмани чији је текст готово идентичан. Примјер је приједлог СДС-а и СНСД-а да буде измијењена одредба, према којој незапослена мајка мора имати пребивалиште у Српској најмање годину. Сматрају да је довољно да такав услов испуњава један од родитеља.

ључна новост је да Влада, од послодаваца, преузима плаћање бруто плате породиљама. За ту мјеру у буџету ће у наредној години бити обезбијеђено додатних три и по милиона марака, док ће 2021-ве бити потребно осам милиона.

- Предложеним измјенама и допунама закона прописани су повољнији услови за остваривање права на матерински додатак. Брисањем услова да је мајка незапослена шест мјесеци прије рођена дјетета створиће се услови да све мајке остваре право на матерински додатак у Републици Српској - рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Предложене мјере похвалили су посланици оба блока. Опозицији је поражавајућа рачуница да на 64 незапослене породиље долази једна запослена. Рефундација бруто плате ће постићи жељени резултат, сматрају у ДНС-у. У СДС-у упозоравају, да је одредба потенцијално дискиминаторска.

- То је нешто што ће растеретити послодавце и додатно обезбједити сигурност породиља, односно мајки - каже посланик ДНС-а Мирко Совиљ.

- Шта ћемо са мајкама које су мјесецима губиле права прије ових измјена закона - упитао је посланик СДС-а Зоран Видић.

План министарства је да родитељима дјеце са потешкоћама у развоју обезбиједи мјесечна примања - 25 одсто од најниже плате. Процјена је да би 1000 корисника имало право на накнаду од 112 и по марака. Буџет ће то коштати 1.350.000 KM.

- Та нека укупна права ће, колико сам прерачунао бити око 500 марака по једном дјетету. Да ли је то довољно? Сигурно да није - нагласио је Шеф клуба посланика СНСД-а Игор Жунић.

- Право на накнаду родитељу његоватељу или његоватељу остварује један од родитеља дјетета са сметњама у развоју најдуже до навршене 30. године живота. Шта ће бити са дјететом након 30. године? - питала је посланик ПДП-а Гордана Видовић.

Током расправе више пута је помињано умањење ПДВ-а на опрему за бебе. Министарка финансија позвала је Савјет министара да, након што буде формиран, размотри ту могућност.

- Колико ја знам неколико пута је покретана иницијатива да се то мијења да се ставе диференциране стопе. То се никада није успјело јер странци не дозвољавају да се то уради. Кажу да је ово најефикаснији ПДВ на свијету. Наравно да је тако када БиХ није ефикасна да контролише разно-разне стопе - истакла је министарка финансија Републике Српске Зора Видовић.

Новина је и да ће обавезе из заштите дјечијих права, умјесто центара за социјални рад, обављати организационе јединице Фонда дјечије заштите. Буду ли усвојене измјене, за њихову примјену у наредној години биће потребно 9.280.000 марака.

Парламент Српске расправљао је и о два нацрта закона – о високом образовању и обезбјеђењу квалитета у високом образовању.

Једна од кључних новина јесте обавезна акредитација свих високошколских установа. Нацрт закона јасно прецизира врсте и нивое студија и бесплатно школовање за редовне студенте првог и другог циклуса. Новина су и кратки програми високог образовања, након којих се стичу сертификати. Међутим, у досадашњим дискусијама, мало је расправљано о новинама у закону, јер је отворена полемика о дипломи министра Срђана Рајчевића. На расправу је дошао спреман – са дипломом у рукама.

Ригорознији услови за оснивање високошколских установа, али и критеријуми за избор у научно-наставна звања, уз већу стимулацију студената- кључне су новине.

- Оснивач приватног факултета мора имати претходно изведену најмање једну генерацију студената из најмање седам различитих студијских програма и најмање четири области образовања. У важећем закону то је најмање пет студијских програма из најмање три области - рекао је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић.

Ново је и то да на универзитетима у Српској више неће бити могућности за запослење професора који су пензионисани у Федерацији, Брчко дистрикту и земљама региона. У Савјету за развој образовања први пут биће представници привреде. ПДП-ов Милан Шврака нацрт је поздравио.

- У Српској дозволу за рад има седам приватних унивезитета, сваки у свом саставу има пет факултета. Уз десетине високих школа Република Српска има убједљиво највећи број приватних факултета у окружењу - истакао је Шврака.

Новост за студенте је увођење бесплатног школовања за први и други циклус за све оне који на вријеме рјешавају обавезе. Ипак, расправа тек што је почела, прекинута је полемиком о министарским дипломама. Као одговор, ресорни министар посланицима је показао своје дипломе са универзитета у Шефилду, додипломског и постдипломског студија на Правном факултету у Бањалуци.

Своју диплому је показао и Небојша Вукановић, а серија реплика и нетачних навода прекинута када се за ријеч јавила ДЕМОС-ова Споменка Стевановић. О предложеном нацрту каже – нужно је зауставити пад квалитета високог образовања.

- Ја мислим да је разлог у паду квалитета уз добре ствари које је дионио дефинитивно Болоњски процес - изјавила је Стевановић.

 Усвоје ли народни посланици предложено, Српска ће добити Институт за мултидисциплинарне студије, а Агенција за акредитацију постаће Агенција за високо образовање.