latinica  ћирилица
04/12/2019 |  21:38 ⇒ 22:24 | Аутор: РТРС

Брчко: Инвестиције од пола милијарде и 4.000 радних мјеста

У Брчком, инвестиције од пола милијарде марака и посао за 4.000 радника. О томе су Меморандум потписали Влада Дистрикта и Студен холдинг.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

Улагања су најављена у туризму, пољопривреди и производњи здраве хране, урбаном развоју, процесној индустрији, логистици и слободној пословној зони. Почетак реализације пројекта условљен је рјешавањем просторно планске документације.

- Ако се то адекватно ријеши, ја мислим да је реално да се почне одмах са изградњом слободних зона. То је оно што је основа да се врло брзо доведу фирме које би производиле у Брчко Дистрикту, и гдје би се почели запошљавати људи. - изјавио је предсједник управе Студен холдинга Илија Студен.

Сада су на испиту Влада и Скупштина Дистрикта.

- И драго ми је да смо, на обострано задовљство, закључили овај меморандум. Опредијелили смо се да у наредном периоду врло интезивно радимо на реализацији ове инцијативе која би требало да донесе бенефит искључиво грађнима дистиркта Брчко - поручио је градоначелник дистрикта Брчко Синиша Милић.

- Ово није само инвестиција за Брчаке, ово је инвестиција за многе друге грађане који ће након реализације ових пројеката, доћи да живе овдје и скупа са оним становништвом, које јесте овдје, стварати бољу и свјетлију будћност на овом подручју - нагласио је предсједник Скупштине дистрикта Брчко Есед Кадрић.

Рјешење за стварање услова за реализацију инвестиције је доношење посебног Закона, како би процес био убрзан.

- Ми ћемо се као извршна власт и, наравно законодавна, добро потрудити да све оне елементе који су наведени у меморандуму, а и након тога, све те уговорене обавезе поштују - рекао је посланик у Скупштини дистрикта Брчко Томислав Стјепановић.

Циљ је за десет година у туризму директно запослити 2.500 радника, у пољопривреди 750, у урбаном развоју 500 и у индустрији 600. Рачуна се да ће бити још толико индиректних радних мјеста.