latinica  ћирилица
04/12/2019 |  22:47 | Аутор: СРНА

Палмер: Такозвани Дејтон два није у фокусу Вашингтона

Изасланик америчког државног секретара за западни Балкан Метју Палмер изјавио је вечерас да у фокусу америчке политике није такозвани Дејтон два, као и да ће САД реаговати уколико дође до покушаја нарушавања суверенитета БиХ.
Метју Палмер (фото:Screenshot/O2) -
Метју Палмер (фото:Screenshot/O2)

Он је нагласио да за нефункционалност власти у БиХ не би оптуживао Дејтонски споразум, те поручио да је на лидерима у БиХ које грађани бирају да прихвате одговорност и покушају пронаћи компромис у вођењу земље.

Палмер је за ТВ "Н1" рекао да САД са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком комуницирају, иако је под америчким санкцијама, јер поштују институцију Предсједништва.

Када је ријеч о НАТО, Палмер је нагласио да је Програм реформи БиХ извјештај који јача партнерство БиХ и Алијансе, а циљ је да БиХ буде бољи партнер овом савезу.

- Сада смо фокусирани да радимо на партнерима у БиХ како бисмо ојачали секторе одбране. Када питање чланства буде зрело у том ће случају БиХ бити квалификована да их донесе - рекао је он, нагласивши да се ништа неће десити након достављања извјештаја.

Он је појаснио да је ријеч о процесу који јача партнерство и сарадњу да би БиХ била бољи партнер НАТО-у.

Палмер је навео да је на земљама Западног Балкана да донесу одлуке о чланству.

Осврћућу се на Србију, Палмер је истакао да САД жели нормализацију односа и међусобно признање Београда и Приштине.

- Када би признали једни друге, могли би да ријеше спорна питања као сусједи - сматра Палмер и истиче да је повод за преговоре то што и Србија и самопроглашено Косово теже ка Европи, те да је, стога, непходно видјети какви компромиси су неопходни да би се остварио напредак.

Палмер је оцијенио да ослањање Србије на руску војску није добро за напредак, али и додао да САД имају блиску војну сарадњу са Србијом и да ће наставити да раде на продубљавању те сарадње.

- Мислим да смо за све на западном Балкану бољи партнери од Русије, и учинићемо све да то јасно кажемо лидерима и грађанима региона - изјавио је Палмер.