latinica  ћирилица
05/12/2019 |  09:04 | Аутор: СРНА

Почела контрола узорака млијека

Контролни асистенти Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске од почетка децембра контролишу квалитет млијека на основу чега се одређују подстицаји у овој области.
Млијеко - Фото: РТРС
МлијекоФото: РТРС

Руководилац приједорске канцеларије Ресора Данијел Егић рекао је Срни да су, након два мјесеца, контролори на терену, а за то вријеме контролу узорака млијека радиле су мљекаре.

- У наредном периоду мјесечно ће бити узимана два узорка млијека од сваког прозвођача. Узорци се контролишу у Ветеринарском институту "Др Васо Бутозан", утврђује се класа млијека на основу чега се исплаћују подстицаји - навео је Егић.

Он је рекао да ће ове године дио едукација пољопривредних произвођача бити посвећен производњи млијека.

- У зимском периоду организујемо предавања за пољопривреднике, а ове године ће теме бити посвећене и сектору мљекарства. У групама произвођача који буду имали проблема током контроле узорака млијека покушаћемо едукацијама да укажемо на недостатке како би их они отклонили - рекао је Егић.

Према његовим ријечима, једна од тема предавања које ће приједорска канцеларија Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди организовати ове зиме је намијењена повртарима.

- Имамо податке са терена од произвођача поврћа да су имали проблем са труљењем плодова парадајза. Појављују се за наше просторе нови хибриди и произвођачи не познају довољно њихове особине и технологију производње. Осим тога, обрадићемо и друге уобичајне теме као што је резидба воћа, а по потреби биће уврштене и оне које сугеришу произвођачи - рекао је Егић.

Он је навео да је у приједорској регији јесења сјетва стрних жита завршена на око 80 одсто планираних површина и да су усјеви у различитим фазама развоја.

- Због недостатка влаге у вријеме оптималних рокова сјетве било је проблема јер произвођачи нису могли квалитетно припремити земљиште. И ове јесени је због тога сјетва потрајала дуже - рекао је Егић.

Он је истакао да је за стрна жита оптимално да у зимски период уђу у фази развоја два-три листа јер тако на прољеће нормално настављају вегетацију.

- У том случају усјеви лакше и без проблема подносе ниску температуру током зиме - пшеница до минус 15 степени Целзијусових, а јечам до минус 10 степени. За стрна жита било би добро да у наредном периоду буду под сњежним покривачем јер је потребно да биљке имају одређен број дана зимског одмора. Биљке су активне док је температура до пет степени Целијусових, а на нижој температури прелазе у фазу мировања - појаснио је Егић.

Он је рекао да на засијаним парцелама за сада нема појаве болести и штеточина.