latinica  ћирилица
05/12/2019 |  09:19 ⇒ 09:33 | Аутор: СРНА

Гујон: Aко очувамо српски језик, очуваћемо идентитет српског народа

Француски хуманитарац Арно Гујон изјавио је у Зворнику да је његовање језика веома важно зато што се језик, осим свјетске комуникације, налази у сржи културе једног народа.
Арно Гујон - Фото: СРНА
Арно ГујонФото: СРНА

- Ако очувамо српски језик, очуваћемо идентитет српског народа, а ако га изгубимо изгубићемо и културу и идентитет - рекао је Гујон на едукативној трибини "Његујмо српски језик", која је организована у оквиру Каравана културе говора.

Он је истакао да се Караван културе говора бави и изражајношћу, што је веома битно, јер језик није само писана ријеч, то је изговорена ријеч.

- Нажалост, свједоци смо да све више и више људи лошије говори и то представља проблем у свакодневној комуникацији. Све више користимо мобилне телефоне у писаној форми и полако заборављамо начин како да представимо себе, своје идеје и акције - рекао је Гујон.

Према Гујоновим ријечима, зато је едукативна трибина Караван културе говора, у оквиру акције "Његујмо српски језик", изузетно важна јер покрива и културу и изражајност језика.

Истичући да људи долазе у великом броју на ове трибине, Гујон је рекао да се, осим едукативне трибине, организују васпитне радионице са ученицима основних и средњих школа.

- Људи су препознали важност теме, важност његовања српског језика. Мени је посебна част, као Французу, да говорим на ту тему и да покажем да трудом и залагањем можемо да постигнемо добре резултате не само у матерњем језику, него и другим - рекао је синоћ Гујон на трибини којој су присуствовали лингвиста Милорад Телебак и мастер комуниколог Слободан Роксандић.

Гујон је нагласио да се само "радом и залагањем може сачувати прелијепи милозвучни српски језик".

Роксандић је рекао да је Караван културе говора пројекат који је осмислило и покенуло Удружење за унапређење и развој културе јавног говора "Изражајност".

- 'Изражајност' се бави едукацијом дјеце, младих, просвјетних радника и шире јавности, покушавајући да побољша говорне навике широм Републике Српске и Србије - рекао је Роксандић, који је и основач Удружења "Изражајност".

Он је захвалио Министарству просвјете и културе Републике Српске које је подржало овај пројекат, додавши да је Зворник, након Бањалуке, други град у реализацији пројекта "Његујмо српски језик", заправо јубиларни десети град у који долази "Изражајност".

Роксандић је рекао да Караван културе говора има за циљ да шири добре говорне навике.

- Свједоци смо да је култура говора поприлично запостављена и заиста се усменим изражавањем не бавимо довољно ни у основним ни у средњим школама, нити се уопште довољно бавимо том темом - нагласио је Роксандић.

Роксандић је рекао да се често помисли да није важно како се усмено изражавати и да од тога неће зависити успјех у животу, а заправо је супротно.

- Наша порука јесте - развијајте говорне вјештине јер ће вам оне одредити успјех у животу ма чиме се бавили. Не морамо бити професор књижевности или дикције, новинар или политичар, шта год да радимо боље ћемо комуницирати уколико знамо да се правилно изражавамо - рекао је Роксандић.

Према његовим ријечима, Караван културе говора осмишљен је тако да у сваком граду у који дође организује трибину за ширу јавност, али највреднији дио јесте рад са младима.

На трибини је говорио и лингвиста Телебак.

Организатор трибине је Удружење за унапређивање и развој културе јавног говора "Изражајност", које има за циљ да едукативним радионицама охрабри и оснажи младе људе да раде на својој излагачкој писмености и подстакне ширу јавност да више пажње посвети усменом изражавању.

Караван културе говора подржали су Министарство просвјете и културе Републике Српске и Градска управа Зворник.