latinica  ћирилица
05/12/2019 |  10:03 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Фонд солидарности уплатио средства за Иванино лијечење

Нина Бјелогрлић, мајка трогодишње Иване за чије је лијечење Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреде дјеце у иностранству уплатио данас 295.250 евра здравственој установи у Француској, захвалила је Фонду и истакла да је у акцији прикупљено и 200.000 евра.
Ивана Бјелогрлић (фото:Mariana Regoje/RAS Srbija) -
Ивана Бјелогрлић (фото:Mariana Regoje/RAS Srbija)

На конференцији за новинаре коју је организовао Општински одбор Црвеног крста Источна Илиџа, који је и покренуо акцију за прикупљање помоћи за лијечење ове дјевојчице, Бјелогрлићева је рекла да је Фонд данас уплатио 295.000 евра на рачун клинике.

- Добили смо свифт рачун, тако да се надам да ћемо у току дана успјети контактирати клинику и доктора и да ће Ивана већ наредне седмице бити смјештена у ову француску здравствену установу - рекла је она.

Према њеним ријечима, конзилијум који је саставио Фонд солидарности препознао је да највеће шансе за лијечење Ивана има у некој од клиника у иностранству, тако да су дали позитиван одговор, док је Управни одбор Фонда у веома кратком времену одобрио уплату средстава.

Она је појаснила да средства која уплати Фонд солидарности покрива основно лијечење, те додала да за евентуалне компликације, додатне операције или претраге, као и трансфузије, хемотерапије или неке друге захвате, сами морају обезбиједити новац.

Говорећи о средствима која су уплаћена у акцији Општинског одбора Црвеног крста, Бјелогрлићева је захвалила својим суграђанима, али и свим другим у Републици Српској, БиХ и иностранству коју помогли да се прикупи 200.000 КМ.

- Наши пријатељи у Црвеном крсту покренули су лавину која је незаустављива, а на коју сам ја поносна, јер је моја Ивана успјела да избрише границе и споји све добре људе, без обзира на вјеру, нацију - рекла је мајка болесне дјевојчице.

Она је истакла да је Ивана, иако мала, свјесна своје ситуације, те додала да се нада да ће се њена кћерка јединица играти са својим вршњацима у овом периоду наредне године.

Бјелогрлићева је рекла да ће средства која остану од Иваниног лијечења ићи у хуманитарне сврхе, за лијечење неке друге дјеце, којих је, како је рекла, нажалост много.

Предсједник Општинског одбора Црвеног крста Источна Илиџа Ранко Скакавац рекао је да ће ова организација кориговати активности везане за прикупљање помоћи за Иванино лијечење.

- Концерти и неке друге активности које су већ договорене биће одржани, али ће бити обустављене оне које су тек у припремној фази - рекао је Скакавац, те додао да ће ова организација бити уз обољелу дјевојчицу све до њеног изљечења.

У септембру прошле године Ивани је дијагностикован карцином бубрега, након чега су у здравственим установама у Бањалуци и Београду услиједили операција, те хемио и терапија зрачењем, али су најновији контролни прегледи показали да се болест проширила.

За лијечење на клиници "Густав Роси", клиника за дјечију онкологију у Паризу, која пружа најбоље шансе, потребно је 250.000 евра.

За новчану помоћ за лијечење Иване Бјелогрлић, јединице Нине и Јеленка, отворен је намјенски жиро-рачун у Интеза Санпаоло банци Сарајево, број 1541029988405703.